Uscătoare, mașini de muls... Rușii adaptează orice la arme din lipsă de piese. SUA interzic exportul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.05.2023 - 07:58
Din cauza lipsei de componente electronice și piese occidentale, rușii încearcă să adapteze orice pentru a putea produce armament - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Din cauza lipsei de componente electronice și piese occidentale, rușii încearcă să adapteze orice pentru a putea produce armament. Iar SUA interzic exportul către Rusia a unei game largi de bunuri de consum, de la uscătoare de rufe la mașini de muls și lentile de contact.

SHARE

Administraţia Biden a suspendat exportul către Rusia a unei game largi de bunuri de consum şi a adăugat 71 de companii pe o listă neagră din domeniul comercial, în timp ce grupul celor mai bogate şapte democraţii din lume a anunţat, la rândul său, noi sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a războiului purtat de aceasta în Ucraina, relatează News.ro, citând Reuters.

Citește și: Mircea Geoană: „Cu cât ajutăm mai mult Ucraina acum, cu atât mai repede vine pacea”

Rușii adaptează orice la arme din lipsă de piese occidentale

Noile restricţii americane vizează articole ce pot fi folosite pentru a ajuta armata rusă, inclusiv articole folosite în viaţa de zi cu zi, precum uscătoarele de rufe, plugurile de zăpadă şi maşinile de muls, ce au componente care, consideră SUA, ar putea fi refolosite pentru a sprijini maşinăria de război a Moscovei.

"Acum nu mai poţi expedia nici măcar lentile de contact sau ochelari de soare", a declarat avocatul Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului de Comerţ al SUA, examinând noile reguli.

Wolf spune că "ar fi mai simplu să se descrie articolele care nu sunt supuse controlului la export către Rusia".

Citește și: Biden vrea să dea undă verde livrării de avioane F-16 Ucrainei. Anunțul făcut la summitul G-7

Încă 71 de companii, pe lista neagră a Departamentului Comerţului din SUA

Companiile aflate pe lista neagră includ 69 de entităţi ruseşti, una din Armenia şi una din Kârgâzstan.

Acestea au fost adăugate pe "Lista de entităţi" a Departamentului Comerţului, în principal pentru că sprijină sectoarele militare ale Rusiei. Expedierea de bunuri din SUA către acestea este astfel interzisă. Între aceste companii se numără fabrici de reparaţii şi producţie de piese de avion, fabrici de praf de puşcă, de tractoare şi de automobile, şantiere navale şi centre de inginerie din Rusia.

Statele Unite şi o coaliţie de alte 37 de ţări au impus mai multe pachete de sancţiuni, de o amploare fără precedent, ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina. Scopul este să degradeze baza industrială a Moscovei şi capacitatea acesteia de a susţine războiul.


 

"Vom continua să impunem costuri Kremlinului pentru continuarea acestui război, atât prin restricţionarea în continuare a accesului lor la articole suplimentare, cât şi prin aplicarea agresivă a legii", a declarat subsecretarul pentru comerţ Alan Estevez într-un comunicat care enumeră noile sancţiuni.

Noile norme se bazează pe restricţiile deja impuse în sectoarele industrial, comercial, chimic şi biologic ale Rusiei, adăugând diverse produse electronice, instrumente şi fibre de carbon, precum şi produse chimice, inclusiv fentanil şi precursorii acestuia. De asemenea, a fost extinsă lista articolelor produse în străinătate care necesită licenţă pentru exportul în Rusia, Belarus şi Iran, pentru a limita şi mai mult capacitatea Teheranului de a furniza drone Rusiei.

Doug Jacobson, un avocat specializat în drept comercial, a remarcat că unele articole supuse restricţiilor sunt contestabile. "Din cauza domeniului larg de aplicare al noilor controale, acum sunt necesare licenţe pentru a exporta articole precum aparate auditive, dinţi falşi şi articulaţii artificiale", a spus el.

Noile măsuri au fost luate în contextul în care Statele Unite şi restul marilor economii din "Grupul celor şapte" au convenit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, la summitul lor din Japonia.

Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului, a declarat că Statele Unite fac o prioritate din aplicarea controlului asupra articolelor ce contribuie la sistemele de armament ruseşti, cum ar fi rachetele şi dronele. Atunci când se constată că o companie s-a angajat în evaziune, a spus Axelrod într-un comunicat, "vom folosi toată autoritatea noastră pentru a o închide", a avertizat oficialul.

Săptămâna trecută, un grec a fost arestat la Paris şi acuzat de procurorii din New York că a făcut contrabandă în Rusia cu tehnologii militare de origine americană, în timp ce opera ca antreprenor în domeniul apărării pentru NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te