Criza din Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze ruseşti către Europa. Astfel, UE şi-a revizuit planurile de urgenţă în cazul în care Rusia ar întrerupe furnizarea de gaze, iar oficialii UE şi SUA au început să caute metode alternative de aprovizionare.
„Modelele noastre arată acum că, în cazul unei întreruperi parţiale sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem acum mai degrabă în siguranţă”, a declarat von der Leyen, marţi.
„Am vorbit şi cu furnizorii importanţi de gaze naturale lichefiate... pentru a vedea dacă am putea schimba contractele în favoarea UE. (...) Culegem roadele acestor eforturi”, a adăugat ea.
Citește și: Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”
Aşadar, în ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Coreea de Sud, Nigeria pentru a spori livrările de gaze lichefiate către UE.
Japonia a transmis săptămâna trecută că va redirecţiona unele transporturi de gaz lichefiat către Europa, ca răspuns la solicitările UE şi SUA. Importurile europene de gaze lichefiate au atins un record de aproximativ 11 miliarde de metri cubi în ianuarie, aproximativ jumătate provenind din Statele Unite, a mai precizat şefa executivului UE.
Citește și: Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”
„Salut decizia Japoniei de a-şi împărţi surplusul de energie cu Europa, ca semn de solidaritate”, a scris von der Leyen, pe Twitter.
Aproximativ 40% din importuri sunt furnizate de Gazprom. Preţurile gazelor au crescut în Europa, pe fondul cererii ridicate şi al ofertei scăzutei în urma crizei cauzate de pandemia de COVID-19.