Fostul secretar american al Apărării și fost director al CIA, Leon Panetta a declarat că în cazul în care campania militară din Ucraina va avea succes, dictatorul rus Vladimir Putin va alege Georgia ca următoarea țintă.
Următoarea țintă a lui Putin. Fostul șef al Pentagonului indică țara pe care Rusia o va invada
Potrivit lui Panetta, este crucial ca Statele Unite să coopereze cu Georgia pentru a asigura securitatea acestei țări în fața posibilei agresiuni ruse.
"Prin urmare, este absolut important ca Statele Unite să încerce să colaboreze cu Georgia pentru a-i asigura securitatea", a spus el.
Într-un interviu acordat postului Vocea Americii, Panetta a subliniat că, pe lângă Georgia, Putin ar putea să ia în considerare o agresiune împotriva țărilor NATO aflate în vecinătatea Rusiei.
Citește și: Rusia este cuprinsă de febra războiului: Halucinațiile lui Medvedev: „Germania plănuiește un război”
El a subliniat că principalul obiectiv al lui Putin este de a submina democrația în Statele Unite, precum și de a submina democrația în alte țări.
Citește și: Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina
"Sigur, pentru a ne proteja securitatea națională, trebuie să ne asigurăm că Putin nu reușește să își îndeplinească scopurile", a spus Panetta, potrivit Voice of America.
Citește și: Amenințare fără precedent a Rusiei. „Se vrea anexarea Moldovei la România! Folosesc metoda Ucrainei”
Rusia a mai invadat odată Georgia
Georgia a mai trăit o invazie a Rusiei în 2009 prin aceeași „rețetă” pe care Putin a făcut-o și înainte de invazia Ucrainei și pe care o face acum în Republica Moldova prin Transnistria și Găgăuzia.
Invazia Georgiei a pornit de la mişcările separatiste din cele două provincii, Osetia de Sud şi Abhazia. La începutul anilor 1990 conflictul înghețat dintre Georgia și Rusia a degenerat rapid într-o invazie a Moscovei care lua în considerare un război la nivel internațional în cazul în care forţe străine intervin pentru a opri acest război. Exact același scenariu ca și în cazul Ucrainei.
Este un moment de mare intensitate care nu numai că va lăsa viitorul Georgiei în balanţă, dar va produce o criză profundă a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, cea mai mare de la căderea Uniunii Sovietice.
Războiul de cinci zile din august 2008 redeschide, aşadar, chestiunea poziţionării Rusiei pe scena internaţională, a relaţiilor dintre o Federaţie Rusă emergentă şi Vest – şi, în particular, Statele Unite, potrivit Historia.
România, vecină din nou cu URSS
Nu mai departe de ieri, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte rus Dimitri Medvedev a afirmat într-un discurs halucinant că „regiunile istorice ale Rusiei trebuie să revină acasă", respectiv la fosta Uniune Sovietică.
În timp ce şi-a susţinut prezentarea, în spatele lui era afişată o hartă în care mare parte din Ucraina era colorată în aceeaşi culoare cu Rusia, în timp ce alte părţi din Ucraina ar reveni, potrivit hărţii, României, Ungariei şi Poloniei. În respectiva hartă, Rusia s-ar învecina cu România la Gurile Dunării.
Fostul președinte al Rusiei a sugerat că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina sunt de anvergură.
Vladimir Putin a afirmat că Moscova îşi va continua "operaţiunea militară specială" până când conducerea ucraineană va capitula.