Focar de coronavirus la un abator din Olanda, unde 75% dintre muncitori sunt români și polonezi

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.05.2020 - 12:54

Unul din cinci muncitori de la un abator din Olanda este infectat cu coronavirus. Acum, abatorul a fost înschis de autorități. 75 la sută dintre muncitori sunt români și polonezi, scrie Dutchnews.nl, citată de Rador.

SHARE

În total, 147 din 657 de muncitori de la un abator din Groenlo au testat pozitiv la coronavirus, au anunțat autoritățile sanitare locale. Fabrica, deținută de gigantul cărnii Vion, a fost închisă miercuri, după ce primii 45 de muncitori fuseseră testați pozitiv.

E al doilea caz în care o fabrică olandeză de carne e afectată. Tot luna aceasta zeci de muncitori, majoritatea români, de la o fabrică de procesare a cărnii a Vion din Scherpenzeel au fost plasați în carantină pe un vapor după ce se îmbolnăviseră.

Aproximativ 30 de muncitori din abatorul din Groenlo nu au fost încă testați, fie pentru că nu s-au prezentat pentru test, fie pentru că n-au fost contactați. Autoritățile sanitare locale au acordat acum companiei Vion 48 de ore pentru a-i găsi pe muncitorii absenți pentru a fi testați și a li se stabili contactele.

În plus, compania și agențiile de angajare care au furnizat muncitorii au fost îndemnate să organizeze condiții de cazare „umane” care să permită o carantină adecvată pentru cei infectați.

Conform sindicatului FNV, 75% din muncitori au contracte cu agenții de angajare și provin din Polonia și România. Mulți dintre ei – 79 – locuiesc peste graniță, în Germania. Șeful autorităților sanitare locale, Ton Heerts, a calificat numărul infectărilor drept „foarte îngrijorător” și a avertizat că și alte abatoare din regiune se pot aștepta la controale neanunțate

Directorul executiv Ronald Lotgerink a declarat pentru AD [probabil ziarul olandez Algemeen Dagblad – n.trad.] că nici unul dintre muncitori testați pozitiv nu are simptome. „Aceasta pare fi o caracteristică aparte a virusului”, a declarat el. „Nu știm de ce fabrica noastră din Groenlo a devenit un focar de infecție și noi chiar respectăm cu strictețe regulile.”

Cu toate acestea, compania va examina acum din nou „spațiile de cazare, mediul de muncă și transportul la locație” ale muncitorilor, a declarat el ziarului.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -