Zilele Ungariei în spațiul Schengen ar putea fi numărate, scrie presa maghiară de azi. Comisia Europeană s-a adresat din nou guvernului ungar cu privire la controversatul său sistem de card național.
Ungaria poate ajunge lângă România în afara Schengen. Motivul are legătură cu Putin și Belarus
Inițial, cardul național a fost disponibil doar pentru cetățenii ucraineni și sârbi. În iulie, însă, acesta a fost modificat pentru a include Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, precum și Rusia și Belarus. Vestea a coincis cu consecințele diplomatice ale vizitei controversate a prim-ministrului Viktor Orbán la Moscova.
Citește și: Ungaria anunță data când România trebuie să fie în Schengen. „Nu vor mai fi pașapoarte la graniță”
De fapt, UE consideră sprijinul Ungariei pentru Rusia și Belarus din ce în ce mai derutant. În timpul unei sesiuni a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne, a precizat că Rusia reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii, democrației și stabilității Uniunii Europene, scrie dailynewshungary.com.
Citește și: Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. Austria ne arată cu degetul
Johansson a subliniat că preocupările legate de securitate au atins toate domeniile de politică, motiv pentru care UE a pus capăt acordurilor de facilitare a vizelor cu Rusia și Belarus după invazia Ucrainei. De atunci, călătoriile din aceste țări către UE au scăzut cu 90%.
Ea a subliniat, de asemenea, că spionajul rusesc și tentativele de sabotaj sunt o preocupare continuă în multe state membre ale UE, ilustrând faptul că Rusia lucrează activ împotriva intereselor blocului.
Rusia e de vină
Explicațiile guvernului maghiar cu privire la sistemul cardului național nu au făcut decât să adâncească îngrijorările UE. Johansson continuă să pună la îndoială necesitatea sistemului în climatul geopolitic actual și nu este convinsă că beneficiile sale potențiale depășesc riscurile.
Prin urmare, ea a trimis o altă scrisoare Ungariei, solicitând clarificări până la sfârșitul lunii septembrie. Jeroen Lenaerts, membru al Partidului Popular European, nu s-a abținut de la cuvinte dure în timpul dezbaterii, afirmând că acțiunile Ungariei ar putea fi văzute ca un cadou pentru Putin și o provocare directă la adresa UE.
El a avertizat că poziția Ungariei ar putea amenința integritatea întregii zone Schengen. Nimeni nu a apărat poziția Ungariei Nimeni din cadrul dezbaterii nu a apărat în mod direct poziția Ungariei.
În schimb, susținătorii guvernului Orbán au deplasat discuția către imigrația ilegală, exprimându-și îngrijorarea cu privire la pericolele acesteia. Niciun reprezentant al guvernului maghiar nu a fost prezent pentru a-și explica punctul de vedere, chiar dacă ministrul maghiar János Bóka fusese prezent anterior în aceeași clădire pentru o conferință de presă.
Discuția s-a încheiat cu apeluri din partea mai multor deputați europeni de a lua în considerare excluderea totală a Ungariei din Spațiul Schengen, din cauza preocupărilor continue cu privire la politicile sale.