LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.213.933 Votanți în România
12,29 %
267.104 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. Austria ne arată cu degetul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.09.2024 - 12:17
Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. Austria ne arată cu degetul - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. Austria ne arată cu degetul - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. România se luptă de peste un deceniu să adere la spațiul Schengen, zona care ne-ar scăpa de cozile infernale de la granite, insă problema principală de care ne acuză și Austria se pare că are „origini românești”.

SHARE

În cursul dimineții de luni, 02. septembrie 2024, procurorii DIICOT și polițiștii din cinci județe desfășoară luni aproximativ 40 de percheziții în cadrul unei investigații mamut privind trafic de migranți.

Piramida infracțională care ține România afară din Schengen. Austria ne arată cu degetul

Descinderile vizează o rețea de criminalitate organizată din cel puțin 5 județe care folosea România ca rută de tranzit pentru migranți. Cu alte cuvinte, exact motivul invocat de cancelarul austriac Karl Nehammer pentru a ține România în afara spațiului Schengen terestru.

Perchezițiile au avut loc în județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, într-o operațiune de amploare destinat să dezvăluie și să oprească activitățile unei rețele de trafic de migranți.

Cum funcționa rețeaua de traficanți de migranți din România care ne închide „ușa Schengen”

Potrivit DIICOT, rețeaua infracțională investigată a operat între ianuarie și iunie 2023, folosind România ca țară de tranzit pentru migranți direcționați spre Ungaria și Italia. Grupul de criminalitate organizată, format din cetățeni români, coordona transportul ilegal al migranților, pentru care percepea sume de până la 1.300 de euro per migrant.

Citește și: Cum ajungeau migranții din Asia în spațiul Schengen prin România? Un angajat al MAI, implicat

În cadrul perchezițiilor, au fost identificate și confiscate autoutilitare modificate pentru a ascunde migranții și documente falsificate destinate să faciliteze transporturile frauduloase.

Citește și: „Palmă” istorică dată României de Austria în problema Schengen. Niciun alt stat nu a mai pățit asta!

De asemenea, au fost reținute persoane implicate în activitatea rețelei, inclusiv șoferi și antemergători.

Ancheta a dezvăluit că membrii grupului utilizau tehnici avansate pentru a evita detectarea, cum ar fi modificarea compartimentelor de marfă ale vehiculelor și furnizarea de documente de transport false.

În ciuda acestor măsuri, autoritățile au reușit să oprească un număr semnificativ de transporturi ilegale, inclusiv în ultima operațiune de la sfârșitul lunii august, la punctul de trecere a frontierei române către Ungaria.

Citește și: 500 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, depistate în România

Austria rămâne fermă pe poziție în privința aderării României la Schengen-ul terestru: „NEIN!”

Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru. Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne continuă să-și bată joc de milioane de români declarând că "ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu toate frontierele la Spaţiul Schengen", menţionând că "va continua colaborarea pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen".

"Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem", a declarat Gerhard Karner în luna aprilie 2024.

Nehammer nu cedează pe Schengen. "Poziția Austriei rămâne neschimbată".

Cancelarul austriac susține că „Schengen” nu funcționează în acest moment, deoarece 11 din cele 17 state membre Schengen efectuează controale la frontierele interne", a spus cancelarul austriac.

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții afgani”

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții”, spune ministrul austriac de interne. El a susținut că au fost deportați mai mulți cetățeni români decât migranți ilegal.

Austria, prin Karl Nehammer, pune la punct un plan foarte controversat, de aşa-zisă rezolvare a probleme migrației și a aşa-zisei infracţionalităţi care ar fi generată de aceasta.

Gerhard Karner, ministrul său, a anunţat că vrea să trimită migranții condamnați pentru a-și ispăși pedepsele în Kosovo, aceasta separat de măsurile de analiză ale cererilor de azil în țări terțe.

Ministrul de Interne austriac a declarat că politica mai dură de azil a țării se dovedește deja a fi un succes, invocând o scădere a numărului de migranți fără acte care încearcă să intre în Austria. El a subliniat de asemenea importanța repatrierilor, inclusiv a infractorilor condamnați în Afganistan și Siria.

Potrivit lui Karner, în primul trimestru al anului trecut, autoritățile austriece au descoperit 4.450 de migranți care încercau să intre în țară din Ungaria vecină, fără acte. Este interesant că demnitarul austriac vizează România şi dă exemple din Ungaria vecină, stat Schengen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te