Ungaria: pachet de legi care anulează opoziția politică

DE Deutsche Welle | Actualizat: 12.12.2019 - 10:53
Viktor Orbán în legislativul ungar. Direct în spatele lui, președintele Parlamentului, László Kövér

Parlamentul ungar adoptă zilele acestea un pachet întreg de legi anti-democratice. Opoziția va fi practic anulată. Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii despre Viktor Orbán, crede Keno Verseck.

SHARE

Nu există probabil nimic mai important pentru premierul Ungariei decât rămânerea la putere și păstrarea poziției de numărul unu în stat.

De aceea, Viktor Orbán ia eșecurile electorale foarte personal. După pierderea surprinzătoare a unui scrutin în 2002, Orbán a rostit una din frazele sale celebre: "Patria nu poate să fie în opoziție!" Prin patrie s-a referit desigur la partidul său, la alegătorii săi și la el însuși.

Înfrângerea din 2002 l-ar fi marcat profund și l-ar fi aruncat într-o criză personală, potrivit unor surse din cercul său apropiat. Și-ar fi jurat atunci că va face tot ce-i stă în putință ca, după recâștigarea funcției de șef al guvernului, să nu mai poată fi înlăturat prin pierderea unor noi alegeri.

Acum s-a întâmplat din nou - pentru prima oară în 13 ani, Orbán a fost nevoit să accepte un eșec electoral. În octombrie, partidul lui Orbán Fidesz a pierdut neașteptat și dureros alegerile locale. Fidesz și-a păstrat baza electorală și a înregistrat scoruri bune în mediul rural.

Dar de importanță simbolică mai mare a fost pierderea de voturi în cele mai importante orașe ale țării, inclusiv în capitala Budapesta. Și asta deoarece sistemul Orbán, cu numeroasele sale mecanisme mici și mari de paralizare a opoziției, era considerat practic invincibil. S-a putut vedea durerea înfrângerii la premierul Ungariei, care înainte de vot se exprimase în termeni disprețuitori la adresa opoziției "plângăcioase".

Imunizare împotriva pierderii puterii

Acum, Orbán contraatacă, pentru a se imuniza pe ele și pe sistemul său, intitulat "Ordinea Cooperării Naționale", de pericolul pierderii puterii. Au rezultat noi prevederi legislative, pe care Parlamentul de la Budapesta le adoptă zilele acestea.

Este vorba, printre altele, de măsuri de limitare a constituirii de grupuri parlamentare în legislativ, de sporire a capacității de control a statului în domeniul cultural și de reducerea atribuțiilor autorităților locale în colectarea impozitelor.

Deosebit de drastice sunt noile reguli privind presupusele abateri de la ordine ale deputaților în timpul sesiunilor parlamentare. Aceste noi reglementări merg atât de departe și conferă președintelui Parlamentului atât de multă putere și atât de ample modalități de aplicare a unor sancțiuni financiare, încât opoziția poate fi astfel practic redusă total la tăcere.

Comentariu de Keno Verseck, corespondent pentru Europa Centrală și de Est al Deutsche Welle

Parlamentul ungar devenise oricum deja de la modificările legislative din 2013/14 doar un fel de mașină de vot a inițiativelor guvernului, cu rol mai degrabă decorativ pentru opoziție. Președintele forului László Kövér, un propagandist al teoriilor conspirației de extrema dreaptă, nu pierde nicio ocazie de a pedepsi deputați ai opoziției și jurnaliști acreditați la Parlament.

Premierul Ungariei a avut în ultimele luni un comportament mai degrabă moderat. Motivul principal a fost scopul de a se asigura că țara sa primește postul de comisar pentru Extindere în noua Comisie Europeană. Este unul din resorturile cele mai vizibile la Bruxelles, care îi oferă un spațiu de manevră sporit în politica sa privind Balcanii de Vest, care implică și sprijinirea unor lideri autoritari în regiune. Este o manevră care i-a reușit lui Orbán.

Niciun respect pentru valorile fundamentale ale UE

Dar Orbán a reînceput să fie el însuși de îndată ce omul său Olivér Várhelyi a fost confirmat în funcția de comisar pentru Extindere. Premierul ungar a pus din nou toate tunurile pe miliardarul american Soros, pe societatea civilă și pe opoziție, pe Occidentul decadent-liberal.

O face prin vorbe și prin legi. Ceea ce demonstrează din nou că nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în privința lui Orbán: transformarea anti-democratică a Ungariei va merge mai departe, Orbán va extinde tot mai mult granițele democrației sale de formă în direcția unui sistem autoritar și dictatorial.

Faptul că Parlamentul ungar a suferit tocmai marți o nouă degradare, exact în ziua în care s-a discutat la Bruxelles procedura deschisă împotriva Ungariei pe baza Articolului 7 din tratatele comunitare, sub acuzația încălcării principiilor statului de drept, arată ce mare valoare pune Orbán pe UE și pe valorile fundamentale ale acesteia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te