Premierul Regatului Unit a declarat că decizia de a lua în considerare trimiterea de soldați britanici „în calea pericolului” nu a fost luată cu ușurință, dar consideră că o pace durabilă este esențială pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin de la noi agresiuni în Europa.
„Sfârșitul războiului Rusiei cu Ucraina, atunci când va veni, nu poate deveni doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”, a scris Starmer în Daily Telegraph, citat de The Guardian.
Una dintre cele mai mari forțe militare din Europa, gata să trimită trupe în Ucraina
Pentru prima dată, premierul britanic a afirmat explicit că ia în calcul trimiterea de trupe pentru menținerea păcii în Ucraina.
El a declarat că este gata să contribuie la securitatea țării invadate de Rusia prin „trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar”.
„Simt foarte profund responsabilitatea pe care o implică posibila punere în pericol a militarilor britanici”, a subliniat liderul de la Londra.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: SUA anunţă că Europa nu va participa la discuţiile cu Rusia, privind Ucraina
Discuții cruciale între liderii europeni
Starmer va participa luni la o reuniune organizată la Paris de președintele francez Emmanuel Macron, alături de alți lideri europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk, secretarul general al NATO Mark Rutte și premierul italian Giorgia Meloni.
Întâlnirea vine în contextul în care președintele american Donald Trump a provocat îngrijorare în rândul aliaților NATO, anunțând recent că a avut o convorbire cu Vladimir Putin fără a consulta liderii europeni.
De asemenea, trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat că statele europene ar putea fi excluse din negocierile de pace.
Citește și: Zelenski, mesaj pentru Trump: ”Ucraina nu va accepta niciodată acorduri făcute pe la spatele nostru”
În paralel, oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească în Arabia Saudită pentru discuții privind încetarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina acum aproape trei ani.
Marea Britanie, punte între Europa și SUA
Keir Starmer urmează să efectueze în curând o vizită la Washington, sugerând că Marea Britanie poate juca un „rol unic” în negocierile de pace, acționând ca intermediar între Europa și SUA.
„Europa și America trebuie să continue să lucreze îndeaproape împreună – și cred că Marea Britanie poate juca un rol unic în a ajuta la realizarea acestui lucru”, a afirmat Starmer.
„Ne confruntăm cu un moment crucial pentru securitatea colectivă a continentului nostru. Nu este vorba doar despre viitorul Ucrainei. Este existențial pentru întreaga Europă”, a concluzionat premierul britanic.