Un tânăr român a discutat cu Emmanuel Macron la dezbaterea prvind președinția franceză a UE

DE Edi Neagu | 07.12.2021 - 09:30
Românul Eduard Rotariu a vorbit cu Emmanuel Macron. FOTO: Facebook, Luca Niculescu

Românul Eduard Rotariu a fost pe scenă, alături de președintele Emmanuel Macron, la dezbaterea privind președinția franceză a Uniunii Europene.

SHARE

Preşedintele Emmanuel Macron a menţionat luni seară cele trei axe ale preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene - Relansare, putere, apartenenţă - în cadrul unei dezbateri organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani a Institutului Jacques Delors, înaintea conferinţei de presă consacrate acestei teme, care va avea loc joi, transmite AFP.

După ce a invocat nevoia de redresare ca răspuns la criză, şeful statului francez a apărat pe larg "nevoia de a ne asuma responsabilitatea pentru această Europă şi de a o afirma ca fiind în continuare a noastră", subliniind că "acest sentiment de apartenenţă s-a stins" în Franţa şi în alte ţări ale UE.

"Nimeni nu ignoră dezbaterea publică din ţara noastră în acest moment", a continuat Macron în faţa membrilor institutului reuniţi la Odeon - Teatrul Europei;"Când lucrurile devin dificile, spunem că este vina Europei".

Cât despre nevoia de putere, preşedintele Franţei a făcut apel la consolidarea "unei Europe care să poată face propriile alegeri, militare, tehnologice, culturale, de valori"."Avem dezbateri provinciale când adevăratele subiecte sunt să aflăm ce vrem să devenim în raport cu modelul chinez, modelul american".

Vaccinarea europenilor este cel mai bun exemplu de eficacitate a Europei, a insistat Emmanuel Macron.

Citește și: VIDEO Nou circ marca Diana Șoșoacă, în Parlament: a vorbit cu botniță pe față de la tribună

"Fiţi naţionalişti, voi unguri, fiţi naţionalişti polonezi sau francezi, nu veţi fi vaccinaţi, sau veţi fi imperfect. Poate că i-aţi fi avut pe prietenii ruşi să vă dea Sputnik (vaccinul) care încă nu este aprobat de OMS? Mult noroc!", a ironizat preşedintele francez.

"Sunteţi vaccinaţi numai cu cele mai bune vaccinuri din lume deoarece sunteţi europeni", a accentuat Macron.

Pe de altă parte,"Europa care vine să explice oamenilor ceea ce trebui spus sau nu, nu este o Europă la care eu ader pe deplin, este un pic o prostie", a adăugat el, iar aceasta "alimentează un sentiment al dezintegrării" culturilor europene. Aceasta a fost o aluzie la un proiect de directivă pentru oficialii europeni care recomanda interzicerea unor expresii precum "perioada Crăciunului" sau "Doamnelor şi domnilor" în favoarea unor termenilor neutri, la care Comisia Europeană a renunţat după declanşarea unei controverse.

Un român, în dialog cu președintele

”Președintele Franței ascultă atent întrebarea pe care i-o pune tânărul din stânga lui. Tânărul e un român: Eduard Rotariu și e interesat sa afle ce raspuns poate da Europa in fata creșterii mișcărilor extreme și naționaliste, e curios să stie cum pot fi definite identitatea europeană, cetățenia europeană”, scrie pe Facebook ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.
 
Eduard Rotariu a făcut parte din grupul de patru tineri europeni care au discutat cu Emmanuel Macron. S-a întâmplat pe scena teatrului Odeon, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la înființarea Institutului Jacques Delors, unul dintre cele mai respectate think-tank-uri europene.
 
”Emmanuel Macron a dat un răspuns elaborat, vorbind despre o Europa care trebuie să fie mai simpla, mai eficace, mai puternică și mai aproape de oameni. A evocat educația și cultura și o fraza frumoasă din Albert Camus : «Imi iubesc prea mult țara, pentru a fi naționalist».
La sfârșitul dezbaterii, mulți au fost cei care l-au felicitat pe tânărul român pentru calitatea intervenției sale. M-am numărat și eu printre ei. Așa am aflat cum îl cheamă, că a fost bursier Erasmus, că a locuit în Germania și că acum este în Franța, unde predă la universitate. Și că vrea să lucreze pentru România”, mai scrie ambasadorul român.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te