Preşedintele Emmanuel Macron a menţionat luni seară cele trei axe ale preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene - Relansare, putere, apartenenţă - în cadrul unei dezbateri organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani a Institutului Jacques Delors, înaintea conferinţei de presă consacrate acestei teme, care va avea loc joi, transmite AFP.
După ce a invocat nevoia de redresare ca răspuns la criză, şeful statului francez a apărat pe larg "nevoia de a ne asuma responsabilitatea pentru această Europă şi de a o afirma ca fiind în continuare a noastră", subliniind că "acest sentiment de apartenenţă s-a stins" în Franţa şi în alte ţări ale UE.
"Nimeni nu ignoră dezbaterea publică din ţara noastră în acest moment", a continuat Macron în faţa membrilor institutului reuniţi la Odeon - Teatrul Europei;"Când lucrurile devin dificile, spunem că este vina Europei".
Citește și: SUA, gata să-și sporească prezența militară în Europa de Est. Depinde de „mutările” lui Putin
Cât despre nevoia de putere, preşedintele Franţei a făcut apel la consolidarea "unei Europe care să poată face propriile alegeri, militare, tehnologice, culturale, de valori"."Avem dezbateri provinciale când adevăratele subiecte sunt să aflăm ce vrem să devenim în raport cu modelul chinez, modelul american".
Vaccinarea europenilor este cel mai bun exemplu de eficacitate a Europei, a insistat Emmanuel Macron.
Citește și: VIDEO Nou circ marca Diana Șoșoacă, în Parlament: a vorbit cu botniță pe față de la tribună
"Fiţi naţionalişti, voi unguri, fiţi naţionalişti polonezi sau francezi, nu veţi fi vaccinaţi, sau veţi fi imperfect. Poate că i-aţi fi avut pe prietenii ruşi să vă dea Sputnik (vaccinul) care încă nu este aprobat de OMS? Mult noroc!", a ironizat preşedintele francez.
"Sunteţi vaccinaţi numai cu cele mai bune vaccinuri din lume deoarece sunteţi europeni", a accentuat Macron.
Pe de altă parte,"Europa care vine să explice oamenilor ceea ce trebui spus sau nu, nu este o Europă la care eu ader pe deplin, este un pic o prostie", a adăugat el, iar aceasta "alimentează un sentiment al dezintegrării" culturilor europene. Aceasta a fost o aluzie la un proiect de directivă pentru oficialii europeni care recomanda interzicerea unor expresii precum "perioada Crăciunului" sau "Doamnelor şi domnilor" în favoarea unor termenilor neutri, la care Comisia Europeană a renunţat după declanşarea unei controverse.