Un singur român a fost evacuat, în Pakistan, de aeronava Hercules trimisă de la București

DE Edi Neagu | Actualizat: 19.08.2021 - 10:53
Haosul este peste tot în Kabul. FOTO: Facebook

Accesul spre aeroportul internațional al celorlalți români aflați în Kabul este blocat, deocamdată.

SHARE

Un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe. 

Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

CITEȘTE ȘI: Unde este armata afgană. Interviu cu un militar american, fost combatant în Afganistan

„La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare. Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, arată MAE.

De altfel, mai multe avioane ale unor țări membre UE, precum Olanda, s-au întors goale de la Kabul, pentru că cetățenii lor nu au putut ajunge la aeroport. De asemenea, aeronavele nu pot aștepta prea mult la sol, din cauza riscurilor de securitate.

Aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.
 
Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi adus în România, după finalizarea misiunii aeronavei române, menționează Ministerul de Externe.

CITEȘTE ȘI: Viața sub regimul „moderat” al talibanilor: hoții sunt legați de mașini și târâți prin Kabul

La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.

Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te