Un scafandru care a vizitat epava Titanicului știe cum ar putea supraviețui pasagerii din nava Titan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.06.2023 - 13:54
Submarinul Titan - Foto: Profimedia Images
Submarinul Titan - Foto: Profimedia Images

Joe MacInnis, medic și scafandru renumit, care a făcut el însuși două călătorii la epava Titanicului, a dezvăluit cum ar putea supraviețui pasagerii submarinului Titan dat dispărut pe fundul Atlanticului duminică, în mai puțin de două ore de când s-a scufundat.

SHARE

MacInnis a fost implicat într-o scufundare în 1991 pentru a filma epava Titanicului pentru un film IMAX. El a declarat la emisiunea "Early Start" de la CNN că cei cinci pasageri rămași blocați pe fundul Atlanticului ar putea supraviețui dacă "intră în hibernare".

Cum ar putea supraviețui pasagerii din submarinul Titan

"Este frig, este întuneric, așa că vor fi nevoiți să își conserve energia, odihnindu-se, respirând cât mai puțin posibil și încercând să-și păstreze calmul. Acesta este cel mai important lucru", spune reputatul medic și scafandru, Joe MacInnis.

MacInnis a adăugat că cele trei riscuri cele mai îngrijorătoare pentru orice scufundare sunt focul, defectarea corpului navei și situațiile neprevăzute. "Acestea sunt lucrurile de care se îngrijorează serios toți cei care merg în adâncurile oceanului", a spus el.

Citește și: 250.000 $, biletul spre moarte plătit de milionari pentru expediţia spre "blestemul Titanicului"

"Suntem cu toții prinși în acest vârtej de emoții, de la tristețe la speranță, teamă, incertitudine", a spus el despre operațiune de salvare contrcronometru. 

În ceea ce privește detectarea acelor zgomote detectate de un avion canadian, MacInnis a spus el: "Există o posibilă speranță în ceea ce tocmai am auzit".

Ultima expediție s-ar putea transforma într-o tragedie istorică

Călătoria submersibilului dispărut spre epava Titanicului a fost ultima expediție din cele cinci astfel de excursii programate pentru acest an, se arată într-o versiune arhivată a site-ului operatorului.

Citește și: „Sunete subacvatice” detectate pe fundul Atlanticului în timpul căutărilor submarinului Titan

OceanGate Expeditions a declarat că fiecare excursie de opt zile este o "experiență de călătorie unică" care ajută și comunitatea științifică, deoarece "fiecare scufundare are și un obiectiv științific", potrivit unei versiuni arhivate a itinerariului văzută de CNN, care nu mai este accesibilă pe site-ul lor.

Iată o prezentare generală a itinerariului de călătorie spre epava Titanicului:

Ziua 1: Scafandrii ajung la St. John's, Newfoundland, întâlnesc echipajul expediției și se îmbarcă pe nava care îi va duce la locul epavei Titanicului. Polar Prince a fost nava de sprijin care a transportat echipajul pentru această misiune actuală.

Ziua 2: Nava își continuă drumul spre locul de scufundare în Oceanul Atlantic de Nord. Liderul expediției va trece în revistă informațiile de siguranță și logistica scufundărilor. Echipa științifică și experții de conținut îi vor ajuta, de asemenea, pe scafandri să se pregătească pentru ceea ce ar putea descoperi în timpul scufundării.

Ziua 3-7: Încep scufundările, în funcție de condițiile de mare. Verificările finale ale scufundării au loc înainte ca membrii echipajului să se îmbarce în submersibilul Titan cu cinci persoane.

Cei care nu fac scufundări în prima zi "vor fi încorporați în alte domenii ale operațiunilor de scufundare - cum ar fi conducerea bărcii de scufundare, asistarea managerului de expediție, colectarea presei", se arată pe site-ul web.

Pentru cei care se află la bordul Titan, coborârea durează aproximativ două ore, iar membrii echipajului vor asista pilotul "cu comunicațiile și urmărirea, vor lua notițe pentru echipa științifică despre ceea ce vedeți în afara vizorului, vor viziona un film sau vor lua prânzul", se arată în comunicat. "În curând, veți ajunge la adâncime și, după ce veți naviga pe fundul mării și pe câmpul de resturi, veți vedea în sfârșit ceea ce ați așteptat: RMS Titanic".

Un expert de la bord va indica caracteristicile cheie ale epavei și viața animală în timp ce explorați epava, se arată în comunicat. "Bucurați-vă de ore de explorare a epavei și a câmpului de resturi înainte de a face ascensiunea de două ore la suprafață", a precizat site-ul web.

Ziua 8: Nava face călătoria de 612 de km înapoi până la baza de la St. Johns.

Alte cinci expediții au fost planificate pentru 2024, potrivit versiunii arhivate a itinerariului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te