Zona în care s-au făcut aceste lucrări este în sine un sit arheologic și potrivit legii ar fi fost nevoie de o săpătură arheologică preventivă, însă această prevedere nu a fost respectată. Sarcofagul a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.
Un sarcofag vechi de 1700 de ani și un decor cu chipul "Medusei", distrus de "Dorel" cu excavatorul
Mai mult de atât, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncat într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente împrăștiate prin zonă și chiar în groapa în care trebuia lasat sicriul unei persoane decedate.
Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările. A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.
”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui. Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa, potrivit Alba24.
Sarcofagul distrus este foarte rar
Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există.
Evident este una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult.O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag", au declarat trei arheologi care au analizat sarcofagul și inscripțiile găsite pe placile din piatră.
Citește și: VIDEO Aeronava „Ziua judecății de apoi” în Europa. Poate porni un război nuclear dacă ordonă Biden
"Avem două fragmente de inscripție, probabil sunt și altele sub mormanul de pământ. Ele arată tipic pentru un monument funerar. Numele ”CL” de la Claudius și apoi urmează Hermionus probabil, scrie Alba24.
Citește și: Turcii construiesc un km de galerie de metrou mult mai scump la Cluj ca la București. Cum se explică
Mai jos aflăm și câți ani a trăit personajul, vreo 30. Este pus de către „coniux”, soția acestuia”, mai explică arheologul. Dedicația e pusă de „coniux”, forma „coniugi”, traducere din latină însemnând „soția defunctului”, au mai spus ei.