„La data de 1 iulie, 14 marinari au murit în apele teritoriale rusești ca urmare a inhalării produselor de combustie la bordul unui submersibil de cercetare destinat studierii fundului mării și fundului Oceanului Planetar în interesul Marinei Ruse după izbucnirea unui incendiu în timpul unor măsurători de adâncime”, citează agenția Tass din comunicatul Ministerului Apărării.
Ministerul nu a specificat câți membri ai echipajului au fost la bord atunci când focul a izbucnit, nu a dat nicio cauză a incendiului și nu a oferit informații suplimentare despre accident, spunând că o investigație oficială este în curs de desfășurare.
Conform Tass, restul echipajului a reușit să stingă incendiul. Se crede că incidentul a avut loc luni lângă coasta nordică a Rusiei, în Marea Barents, însă Ministerul Apărării nu a confirmat.
Submarinul a fost identificat de serviciul de știri RBC în limba rusă ca Losharik (AS-12), un submarin alimentat cu energie nucleară, despre care se crede că este un element-cheie pentru Direcția Principală de Cercetare La Mare Adâncime a Rusiei, cunoscută și sub denumirea de GUGI.
GUGI dezvoltă și operează o flotă de submarine specializate pe care Rusia o folosește pentru operațiunile la mare adâncime și operațiuni secrete.
Losharik se numără printre cele mai misterioase submarine ale unei flote extrem de bine păzită. Apărut la sfârșitul anilor 1990, detaliile despre submarinul nuclear sunt foarte puține.
Conform blogului Military Russia, nava are de regulă un echipaj de aproximativ 25 de persoane și se poate scufunda la 6.000 de metri.
Submarinul de aproximativ 2000 de tone poate fi transportat sub burta unui submarin de rachete balistice nucleare Delta III special modificat, potrivit analiștilor serviciilor secrete.
Scopul și capacitățile lui Losharik sunt învăluite în mister.
Potrivit analistului militar H I Sutton, Losharik este unul dintre submarinele pentru misiuni speciale aflate la baza rusească Olenia Guba, a Flotei de Nord.
Această bază este una dintr-o serie înființată în timpul Războiului Rece în teritoriul inospitalier al Peninsulei Kola, regiunea Murmansk.
Incidentul la bordul submarinului este cel mai grav accident de la moartea a 20 de marinari ruși la bordul submarinului nuclear Nerpa, în 2008, și de la tragedia submarinului nuclear Kursk, când au murit 118 marinari. Kremlinul a fost acuzat atunci că nu a acceptat ajutorul oferit de nave englezești și americane aflate în apropiere.