"Bună ziua, domnule preşedinte: salvaţi-ne pe mine şi familia mea. Nu mă uitaţi aici !", imploră Mohammed, care nu îşi dezvăluie şi numele de familie, deoarece se teme pentru viaţa sa de la revenirea talibanilor la putere la mijlocul lunii august.
În presa americană apar tot mai multe mărturii ale unor civili afgani care au lucrat pentru forţele americane şi care nu au fost evacuaţi cu avionul înainte de retragerea SUA din Afganistan, încheiată luni, când s-au pus capăt celor 20 de ani de război.
Citește și: Britanicii, după retragerea SUA: „Suntem gata să lansăm atacuri împotriva ISIS-K”
De atunci, bărbatul se ascunde alături de soţia sa şi cei patru copii ai lor. "Nu pot ieşi, îmi este foarte frică", spune el.
Un interpret afgan l-a salvat pe Biden în 2008
Fostul interpret, la post la baza aeriană de la Bagram, a făcut parte dintr-o unitate care a venit în ajutorul a trei senatori, printre care şi Joe Biden, aflaţi în vizită în Afganistan în februarie 2008.
Prins într-o furtună de zăpadă, elicopterul lor a fost nevoit să aterizeze de urgenţă într-o vale la circa 30 de kilometri de bază, potrivit unui fost militar intervievat de ziar.
După ce senatorii au fost în siguranţă, Mohammed a stat de pază timp de treizeci de ore în jurul elicopterului în aşteptarea unui interval meteo favorabil pentru a decola din nou.
Conform Wall Street Journal, Joe Biden a evocat această călătorie pentru a-şi arăta experienţa în politica externă în timpul campaniei prezidenţiale din 2008, când era consilierul lui Barack Obama.
Citește și: Interlopul Mircea Nebunu către Bebino: 50 de ani să-ți dea ăștia, sclavule. Tu i-ai legat pe toți
Mohammed a cerut să beneficieze de o viză de imigraţie specială, oferită celor care au lucrat cu armata americană. Însă compania care l-a angajat a pierdut documentele necesare, potrivit lui Brian Genthe, un sergent al Gărzii Naţionale din Arizona care a făcut parte din misiunea de salvare.
După victoria talibanilor, Mohammed şi-a încercat norocul pe aeroportul din Kabul, unde era în derulare o uriaşă operaţiune de evacuare. Dar soldaţii americani au refuzat să îi permită şi familiei să intre cu el.
Intervievată de cotidian, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a dat asigurări marţi că SUA vor continua să încerce evacuarea aliaţilor lor afgani.
"Mesajul nostru (către Mohammed) este: Mulţumim că aţi luptat alături de noi în aceşti ultimi 20 de ani. Vom face astfel încât veţi putea pleca", a spus ea.
Washington Post a relatat de asemenea situaţia lui Mike, un alt fost interpret afgan care deţine o carte verde şi care trăieşte acum în SUA. Revenit în Afganistan în încercarea de a-şi evacua familia, el s-a ascuns în împrejurimile Kabulului cu soţia, cei trei copii, părinţii, doi fraţi şi o soră.
El a aşteptat timp de 36 de ore în faţa porţilor aeroportului, dar nu a putut trece, potrivit lui Zach Disbrow, fostul său comandant din 2012 care i-a găsit totuşi locuri într-un avion militar, arată Agerpres.