Un fost oficial militar rus aruncă bomba. Rusia a construit 100 de "valize" nucleare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.09.2022 - 10:49
Un fost oficial militar rus aruncă bomba. Rusia construit Rusia 100 de "valize" nucleare - FOTO: Profimedia

Un fost oficial rus a dezvăluit că Rusia a construit circa 100 de valize nucleare pe care le-a împrăștiat forțelor speciale Spetsnaz. O singură valiză ar fi capabilă de a ucide între 50.000 și 100.000 de persoane. Informația a fost confirmată și de un oficial guvernamental rus.

SHARE

La sfârșitul anilor 1990, a ieșit la iveală o poveste șocantă despre așa-numitele arme nucleare în valize.

Un fost oficial militar rus a declarat în 1997, într-un segment din cadrul emisiunii "60 Minutes" a postului CBS, că Uniunea Sovietică a produs "muniții atomice tactice de demolare" de o kilotonă - suficient de puternice pentru a ucide între 50.000 și 100.000 de persoane.

Acestea urmau să fie utilizate de brigăzile de forțe speciale Spetsnaz ale Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Statului Major General al URSS.

Oficialul a afirmat că cel puțin 80 până la 100 de valize nucleare au fost produse și atribuite Spetsnaz (termenul spetsnaz se referea la unitățile de operațiuni speciale ale GRU n.red)

Acuzații explozive

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Aleksandr Lebed, a povestit inițial membrilor Congresului despre relatarea sa despre valizele nucleare în 1997.

Lebed a declarat că munițiile atomice de demolare (uneori considerate mine terestre atomice) nu au fost contabilizate de Rusia.

El și-a repetat afirmațiile la 60 Minutes și la Interfax. Lebed a spus că unele dintre aceste dispozitive nucleare de tip valiză au fost depozitate în fostele republici sovietice și nu au fost contabilizate după Războiul Rece.

Lebed a explicat că acestea nu aveau dispozitivele de siguranță asociate în mod normal cu armele nucleare mai mari și ar putea fi declanșate de grupuri teroriste dacă ar cădea în mâini greșite.

Ar fi fost nevoie doar de o singură persoană pentru a activa dispozitivul nuclear.

Lebed a susținut că a încercat să investigheze locul unde se aflau, dar a fost concediat de președintele rus Boris Elțîn înainte de a-și consuma cercetările.

Acuzațiile lui Lebed au fost susținute de un alt lucrător guvernamental, consilierul prezidențial și ecologistul Alexei Yablokov, care a fost intervievat de PBS Frontline în același an.

"Da, există mici încărcături atomice. Ele sunt foarte mici. Câteva zeci de kilograme, treizeci de kilograme, patruzeci de kilograme. Am vorbit cu oameni care le-au făcut, le-am văzut... și cred că acești oameni, acești oameni știau despre ce vorbesc. Și au fost publicate date despre asta. Unele au fost publicate într-un ziar dintr-un oraș din sudul Urali, într-un ziar mic, și acolo se spunea că realizarea proeminentă este că au fabricat o încărcătură atomică în miniatură", a declarat Iablokov.

Iablokov crede că munițiile atomice de demolare nu au fost inventariate anterior de manifestele rusești de arme nucleare după Războiul Rece. Iablokov a mai spus Congresului convingerile sale.

Guvernul rus de la acea vreme a spus că e „o absurditate absolută”

Oficialitatea rusă s-a repliat în fața acuzațiilor și a negat vehement că armele nucleare din valiză erau reale.

Prim-ministrul rus Viktor Cernomirdin a calificat afirmațiile lui Lebed drept "o absurditate absolută".

Un purtător de cuvânt prezidențial al lui Elțîn a declarat: "astfel de super-fantezii nu pot fi decât produsul unei imaginații bolnave".

Au fost posibile din punct de vedere tehnic?

Unii oameni de știință ruși din domeniul nuclear credeau că armele nucleare cu valiză nu puteau fi fabricate nici măcar din punct de vedere tehnic și că ar fi fost prea costisitoare pentru a fi asamblate.

Alții au spus că Lebed răspândea neadevăruri și că încerca doar să atragă atenția presei pentru a-și promova cariera politică.

Rușii au concluzionat că, chiar dacă ar fi existat, armele ar fi fost cu siguranță închise și contabilizate.

Scott Parrish și John Lepingwell, care scriu în Middlebury Institute of International Studies din Monterey, au concluzionat că "acuzațiile lui Lebed nu au fost, prin urmare, respinse în mod adecvat de către criticii săi și nici pe deplin susținute de către susținătorii săi.

Afirmațiile potrivit cărora Uniunea Sovietică nu a construit niciodată ADM-uri sună a gol, dar nici nu există dovezi solide care să indice pierderea sau deturnarea unor astfel de arme".

Existența lor nu a fost prezentă în presă

Din 1997, nu au mai existat alte rapoarte despre aceste tipuri de arme nucleare în Rusia și niciuna nu a ajuns în mâinile teroriștilor.

Este posibil ca Lebed și Iablokov să fi operat doar pe baza zvonurilor și a insinuărilor. Sau rușii care au negat existența lor au mințit și ele există într-adevăr, dar sunt doar ascunse într-un loc cunoscut doar de câțiva care au murit deja sau care nu vorbesc.

Noul tratat START privind armele nucleare dintre Rusia și Statele Unite permite efectuarea a 18 inspecții la fața locului pentru arme nucleare pe an de către ambele părți.

Dar aceste inspecții se referă la armele strategice desfășurate și la cele care nu sunt desfășurate. Armele nucleare tactice nu sunt incluse în tratat.

Așadar, este plauzibil să existe încă un loc secret cu arme nucleare în valize - doar că nimic nu a ieșit la iveală de la acuzațiile din 1997.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te