Un fost ministru al Apărării a avertizat că armata R. Moldova este nepregătită, cu armament învechit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2022 - 11:41
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova/ FOTO: Timpul.md

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova, a avertizat, încă de la debutul războiului din Ucraina, că sistemul de securitate din R. Moldova este nepregătit, cu armament învechit, dar și cu o neutralitate șubredă.

SHARE

El a accentuat necesitatea întăririi Armatei Naționale.

„Estul Europei s-a transformat într-un butoi cu pulbere nu doar al bătrânului continent, ci al întregului sistem internațional. Din păcate, Republica Moldova este, din nou, <<prinsă>> pe picior greșit, iar anii de subfinanțare a Armatei Naționale, ca și a întregului sistem de securitate, își arată efectele.

Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă, cu trupe străine pe teritoriul nostru și tot ce putem face la acest moment este să ne rugăm să nu ajungem în epicentrul războiului mai devreme sau mai târziu. În contextul în care noile tehnologii dictează modul de ducere a războiului și mai toate țările din regiune investesc masiv în apărare doar patriotismul și dedicația ofițerilor noștri sunt insuficiente”, a scris Anatol Șalaru pe Facebook.

„Zeci de ani, guvernările de la Chișinău au ignorat necesitățile armatei, alocându-i doar 0,2-0,3 la sută din PIB – bani suficienți doar pentru alimentația modestă a soldaților”, a scris Deutsche Welle.

Citește și: Cât poate rezista Moldova în fața Rusiei cu doar 6.000 de soldați, fără vreun avion și fără tancuri

Fostul ministru a sugerat conducerii țării să aloce resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și Armatei Naționale.

„Cu siguranță, Maia Sandu și actuala guvernare nu puteau recupera într-un an tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar, totuși, o nouă strategie de securitate și alocarea de resurse peste ce s-a oferit acum era necesară. Puține sunt țările care pot face față Rusiei însă o armată pregătită și bine echipată ar mări costurile agresorului în caz de invazie.

Traversăm o criză economică majoră, dictată de prețurile mari la energie și gaze iar sprijinirea populației este necesară, dar apărarea națională nu este mai prejos. Cât mai este timp trebuie alocate resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și mai ales întărirea Armatei Naționale. Dacă nu ne vom hrăni propria armată riscăm să hrănim armata lui Putin”, a conchis Șalaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.