România ar putea fi condamnată pe baza mărturiilor unui deținut de la Guantanamo

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.06.2023 - 14:15
România ar putea fi condamnată pe baza mărturiilor unui deținut de la Guantanamo - Foto: News.ro/twitter

România ar putea fi condamnată pe baza mărturiilor unui deținut de la Guantanamo cum că acestuia i s-ar fi încălcat drepturile în perioada șederii

SHARE

Grupul de lucru al Naţiunilor Unite pentru cazurile de detenţie arbitrară a declarat că Abd al Rahim al-Nashiri a fost deţinut în mod arbitrar timp de peste 20 de ani şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la bunăstarea sa fizică şi mintală.

România ar putea fi condamnată pe baza mărturiilor unui deținut de la Guantanamo 

Abd al Rahim al-Nashiri ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea, dacă va fi găsit vinovat pentru presupusul său rol în atacul din 2001.

Statele Unite l-au acuzat pe Nashiri că a organizat atacul asupra USS Cole, comis de doi kamikaze aflaţi într-o mică ambarcaţiune în timp ce nava de război americană era ancorată în portul yemenit Aden. Şaptesprezece marinari au fost ucişi şi zeci de răniţi.

Gruparea militantă islamistă al-Qaida a revendicat atentatul, care a avut loc cu 11 luni înainte de atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

Al-Nashiri este deţinut la Guantanamo din 2006. Grupul de lucru al ONU consideră că acesta a fost discriminat pe baza naţionalităţii sale şi a convingerilor sale religioase ca musulman şi susţine că a fost privat de garanţia unui proces echitabil.

Sylvain Savolainen, avocat al lui Nashiri stabilit la Geneva, a declarat că rezultatul este important şi că va continua să lupte "pentru a pune capăt  nedreptăţii pe care a suferit-o şi încă o suferă".

Documentul ONU se concentrează asupra detenţiei de la Guantanamo, dar face referire şi la alte şapte ţări - Afganistan, Lituania, Maroc, Polonia, România, Thailanda, Emiratele Arabe Unite - care l-ar fi transferat sau reţinut pe Nashiri între 2002-2006.

 Uneori, el a fost deţinut în "situri negre" (închisori secrete) ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), potrivit unui raport al Congresului american. De asemenea, a fost supus unor tehnici de interogare pe care criticii le numesc tortură.

Documentul ONU a precizat că acuzaţiile de tortură "rămân de necontestat", potrivit News.ro

Cirește și: Un fost deținut român cere 20.000 de euro despăgubiri de la stat. Nu i-a „plăcut” la închisoare

Polonia achită despăgubiri solicitantului 

Afganistanul, Emiratele Arabe Unite şi Thailanda nu au răspuns organismului ONU. Răspunsul Lituaniei a fost întârziat şi a fost limitat.

Polonia a declarat că a acordat deja "satisfacţie echitabilă" solicitantului, plătindu-i despăgubiri, după o hotărâre a justiţiei din 2014. România a contestat acuzaţiile şi a făcut referire la o decizie anterioară, iar Marocul a respins acuzaţiile, spunând că Nashiri nu a fost niciodată înregistrat în această ţară.

Citește și: Un deținut condamnat la 12 ani pentru tâlhărie a evadat de la Penitenciarul Ploieşti. A sărit gardul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te