"Slavă Domnului, nu am servit în armata sovietică..." - a declarat într-unul dintre interviuri comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni.
Un colonel ucrainean, despre războiul care nu se va termina niciodată
Ivan Pavlenko s-a născut în orașul Hlukhiv din nordul Ucrainei.
- "Orcii" (rușii n.red) se află în apropiere. Probabil, de aceea am simțit întotdeauna pericolul la nivel genetic, - spune el despre sine.
Poate că acest lucru a determinat alegerea profesiei. Școala militară, academia de apărare aeriană din Harkov, serviciul în partea militară a războiului electronic.
În 2014-2015, a petrecut mult timp în zona ATO din estul Ucrainei. Apoi a studiat în Statele Unite, unde a obținut o diplomă de master. În prezent, este șeful Departamentului principal de securitate electronică și securitate cibernetică al Statului Major General al Forțelor Armate.
Citește și: Estonia şi Letonia vor achiziționa sistemul de apărare german Iris-T SLM de un miliard de euro
În aprilie 2022, Ivan a fost decorat cu Ordinul Bohdan Khmelnytskyi. Când îl întrebăm pentru ce anume, el răspunde: "Multe lucruri despre războiul cibernetic electronic vor deveni cunoscute mai târziu, sau poate deloc . "
Luptătorii frontului invizibil sunt de obicei numiți „cercetași”
Dar există un alt front care este literalmente invizibil pentru ochiul uman. Ceea ce se întâmplă pe el nu pare la fel de spectaculos ca arderea podului din Crimeea , atacul asupra crucișătorului "Moscova" sau atacul dronelor ucrainene asupra Capitalei Rusiei.
Dar nimic din cele de mai sus nu ar fi fost posibil fără munca specialiștilor în război radioelectronic (EW) pe uscat, pe mare și în cer.
Citește și: VIDEO Contraofensiva ucraineană a spart baricadă rusă. 2 km pătrați din Zaporojie, eliberați
A lăsa inamicul fără comunicații, a "pune la pământ" UAV-ul inamic, a efectua recunoașteri și a transfera coordonatele țintelor comandanților "pe teren", a proteja aviația din prima linie de sistemele de rachete antiaeriene ale inamicului, iar obiectele terestre din spate de loviturile cu rachete sunt doar o parte din sarcinile, care sunt decise de ERB în războaiele moderne.
Războiul care nu se va termina niciodată
Colonelul Ivan Pavlenko a povestit pentru "Ukrainian Pravda" despre modul în care războiul electronic a schimbat războiul modern, despre punctele forte și punctele slabe ale inamicului, despre motivul pentru care rușii în primele zile ale unui război la scară largă nu au reușit să pună în pericol sistemul de apărare aeriană ucrainean, internetul și comunicațiile mobile, precum și despre cum rușii au încercat de două ori să îi "spargă" smartphone-ul.
Imagine de război- Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
"Tot ceea ce există în spectrul electromagnetic este câmpul de activitate al EW"
„Ca să simplificăm, noi suntem cei care îl împiedicăm pe tanchistul rus să se urce într-un tanc și să tragă. În primul rând, datorită radiațiilor radio ale stației sale radio, noi aflăm (determinăm - UP) unde se află, îi limităm comunicarea și capacitatea de a regla focul. Bineînțeles, după ce descoperim echipamentul inamicului, ne informăm artileria despre el.
A doua sarcină principală este suprimarea radio a tot ceea ce folosește spectrul electromagnetic. Acestea sunt radare, stații radio, mijloace de control al dronelor de toate tipurile. Rachetele de croazieră sunt, de asemenea, profilul nostru, precum și comunicațiile prin satelit. Adică, tot ceea ce există în spectrul electromagnetic este domeniul războiului radio-electronic.
Astăzi, aici se adaugă spațiul cibernetic. Pentru că majoritatea produselor radioelectronice au acum software. Deci, există o metodă de penetrare, de hacking și de interceptare a datelor.
Ei bine, să dăm un episod specific din războiul modern, unde EW a funcționat foarte strălucit.
În primăvară, dronele FPV au apărut pe front . Astăzi ni se trimit imagini cu 3-4 drone inamice care stau în jurul tancului nostru. Pur și simplu pierd controlul și cad. Iar noi ne păstrăm echipajul. Iată rezultatul muncii de război electronic radio.
Dronă ucraineană de război - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Dar aici o altă problemă este scalarea. În primul rând, este necesar să găsim foarte repede specialiști, să facem aceste dispozitive în cantități mari și să le livrăm trupelor.
Și în al doilea rând, începând cu 2022, majoritatea experților, chiar și cei străini, nu și-au imaginat amploarea utilizării dronelor în războiul modern. Exista aproximativ această înțelegere a situației: Afganistan, baza și un mic quadcopter de la distanță. Și trebuie să fie detectat și suprimat.
Pot spune că astăzi, dacă luăm teritoriul de la Zaporojie la Liman, în unele zone ale frontului avem 250-300 de drone în aer în același timp.
Paradigma războiului s-a schimbat. Anterior, credeam că principalul mijloc de desfășurare a unei bătălii este distrugerea forțelor inamice prin foc. Încă mai credem acest lucru. Dar metodele de creștere a eficienței acestor mijloace, de identificare a inamicului și de ochire a armelor s-au schimbat complet. Acest lucru a fost adus de noile tehnologii.
În primul rând, acestea sunt dronele. Pentru că, în primul rând, acestea sunt relativ ieftine, dacă comparăm, de exemplu, costul unui tanc și chiar al unei drone de înaltă tehnologie.
Și, în al doilea rând, producția în masă și funcționalitatea dronelor este cu adevărat impresionantă. Și, împreună cu aceasta, a apărut automat problema războiului radio-electronic, pentru că toate acestea trebuie contracarate. Foarte des, există situații în care numai dispozitivele electronice pot îndeplini această sarcină. Niciun sistem de foc nu poate doborî un roi de drone FPV.
Pentru războiul electronic, nu există nicio restricție în ceea ce privește numărul acestora. Unda electromagnetică afectează atât 1 cât și 221 de drone în același timp. Dar, pentru ca acest instrument să fie eficient, este necesar să se construiască un sistem format din oameni de știință, facilități de producție și formarea specialiștilor, potrivit Pravda.
"Rușii se pregătesc de mult timp și în mod sistematic pentru război"
Astăzi, în armată se vorbește mult despre faptul că, înainte de începerea războiului, rușii au ucis în mod deliberat structura armatei noastre timp de zeci de ani - ne-au luat tancurile vechi ca să nu le reparăm noi înșine, ne-au luat rachetele, tot.
Când spunem că războiul s-a întâmplat brusc în 2014, nu este adevărat - nimic nu s-a întâmplat brusc. Rușii se pregătesc pentru război de mult timp și în mod sistematic.
Toate tehnologiile care sunt interesante în Ucraina, în special din punctul de vedere al radioelectronicii, au fost controlate de ruși. Ei au încercat să exporte aceste tehnologii din Ucraina, adesea împreună cu specialiști. Până în 2014, mulți specialiști au părăsit Ucraina.