Intrăm în faza decisivă a războiului. Ucraina așteaptă în săptămânile următoare o nouă ofensivă din partea Rusiei. Confruntarea se anunță cea mai dură de la începutul războiului.
CIA consideră că următoarele şase luni vor fi „absolut cruciale” în ce privește rezultatul final al războiului de agresiune declanșat de Rusia. Directorul CIS, William Burns, a declarat pentru CNN că rezultatul acestei ofensive ruse va constitui elementul cheie pentru viitoarele negocieri de pace. Potrivit analizei directorului CIA, ”Putin are orgoliul rănit” , dar trebuie făcut să înțeleagă nu doar că nu va mai putea înainta foarte mult în Ucraina, ba chiar riscă piardă foarte mult din teritoriul acaparat ilegal în cursul invaziei.
Citește și: EXCLUSIV Ucraina insistă: O rachetă trasă de ruși a survolat România. Bucureștiul neagă
De partea cealaltă, Ucraina este conștientă la rândul său că intră într-o fază crucială a confruntării și rezistența este crucială pentru viitorul țării.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de apărare şi de securitate naţională al Ucrainei, a declarat pentru canalul britanic Sky Newsc că țara sa se pregătește pentru o ”escaladare maximă”.
El a atenționat că noi unități sunt constituite şi antrenate de Rusia, estimând la circa 320.000, numărul militarilor de care agresorul poate dispune. Dintre aceștia, jumătate ar putea lua parte la o nouă ofensivă, a apreciat oficialul de la Kiev.
Noi arme pentru Ucraina
Kievul așteaptă ofensiva rusă cu noi categorii de armament din partea aliaților occidentali. dar tancurile de luptă nu vor ajunge decât cel mai devreme la sfârşitul lui martie.
Dar noul pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, convenit de aliați în ianuarie, la baza militară americană de la Rammstein, de pe teritoriul Germaniei, conţine şi alte arme, cu un potenţial la fel de decisiv.
De exemplu, racheta produsă de concernul american Boeing, în colaborare cu fabricantul suedez de armament Saab, cu o rază de acţiune de 150 de kilometri şi care poate lovi atât ţinte fixe cât şi mobile, după cum precizează revista britanică de profil Janes Defence, preluată de Rador.
Citește și: Jony Ive, designerul iPhone, a desenat logo-ul pentru încoronarea regelui Charles III pe 6 mai 2023
O altă armă de care va beneficia Ucraina este sistemul GLSDB (ground launched small diameter bomb). Această „bombă cu planare” și va deveni parte din următorul pachet de 1,8 miliarde de dolari anunțat de Casa Albă .
Analiștii militari apreciază că GLSDB ar schimba substanţial situaţia pe frontul militar.
Această bombă propulsată poate plana până la ţintă, cu o precizie de câţiva metri, şi dispune de o rază de acţiune de aproape 150 km. Este dublul razei de acțiune a bateriilor furnizate Kievului până acum, cum ar fi lansatoare de rachete multiple americane HIMARS.
GLSDB ar putea lovi orice ţintă fixă, depozite de muniţii sau carburanţi şi baze ruseşti situate pe teritoriul ucrainean, mai puțin jumătatea de sud a Crimeii.
Rusia ar putea astfel să se vadă obligată să-și îndepărteze bazele la cel puțin 120 de kilometri de front, pentru a ieși din raza de acţiune a tirurilor artileriei ucrainene, față de 80 km în cazul în care ar trebui să se ferească doar de sistemele HIMARS.
Aceasta ar perturba considerabil operaţiunile agresorului, impunând curse mai lungi pentru aprovizionarea cu carburant, muniţie şi vehicule.
Deşi puterea sa nu este foarte ridicată, cu circa 20 kg de explozibil, GLSDB este mai ales uşor de folosit şi, foarte important, este foarte puţin costisitor: 40.000 de dolari pentru o lovitură faţă de 1 milion pentru rachetele mai puternice, ATACMS, pe care Kievul le cere, dar pe care Washingtonul ezită să le livreze.
ATACMS ar permite lovituri în adâncime în teritoriul rus, un tabu pentru occidentali, care nu vor ca ajutorul lor militar să fie interpretat ca o escaladare a conflictului.
Un ultim avantaj: rachetele GLSDB sunt prezente în număr mare în stocurile americane.
Marea dezbatere în jurul tancurilor
Dar cele mai multe dezbateri din ultimele săptămâni s-au purtat în jurul tancurilor grele ce urmează a fi furnizate Ucrainei. Pe fondul reticențelor germane, Marea Britanie și mai ales Statele Unite au ”spart gheața” atunci când au decis să ofere Kievului tancuri Challanger respectiv Abrams.
Astfel că, în cele din urmă, Berlinul a dat unda verde pentru re-exportul tancurilor germane Leopard, aflate în număr mare în dotarea multor armate occidentale. Kievul ar putea primi cu mult peste 300 de tancuri grele.
Potrivit experților militari citați de Der Spiegel, leopard sunt ideale pentru a ataca pozițiile rusești, în timp ce transportoarele de infanterie pot pătrunde pe teritoriul inamic. Tancurile ușoare de precum Ghepard din Germania ar proteja împotriva loviturilor aeriene și, în același timp, ar crea mai mult spațiu pentru avioanele de luptă ale Ucrainei. Sprijinul artileriei ar veni din spate cu, de exemplu, obuzierul german autopropulsat Panzerhaubitze 2000 .
Ucrainenii au testat deja cu succes o strategie surpriză, chiar și cu resursele lor limitate, la sfârșitul verii, în timpul contraofensivei de la Harkov.
De atunci, însă, rușii au învățat lecția și și-au întărit pozițiile.
Experții presupun că Ucraina ar putea căuta să recâștige teritoriu cu ajutorul tancurilor Leopard, mai ales în sud. Se așteaptă ca Ucraina să atace în regiunea Zaporojia, unde se află o lungă porțiune a frontului, spune Mark Cancian, expert militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C., citat de Der Spiegel. Nu au existat prea multe lupte în regiune în ultima vreme, ceea ce ar putea însemna, la rândul său, că rușii nu au mari întăriri acolo.
Aviația este esențială
Dar, după cum apreciază experții militari citați de The Telegraph, tancurile singure nu pot schimba fundamental balanța confruntării.
În afara infanteriei, tancurilor și artileriei, forța aeriană este vitală pentru succesul operațiunilor. Și aici sunt problemele.
Aflat în vizită la Londra la sfârșitul lunii ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron Așadar, a afirmat că nu există tabu-uri în privința livrării de avioane moderne de luptă pentru Kiev. Polonia, de asemenea, cere foarte vocal trimiterea de avioane și chiar și-a luat angajamente în acest sens.
Washingtonul rămâne însă foarte reținut, președintele Biden a dat de înțeles că nu va trimite Ucrainei avioane F-16, ceea ce trebuie să fi fost o mare dezamăgire pentru comandanții ucraineni.
Potrivit analiștilor militari citați de The Telegraph, piloților ucraineni le-ar lua câteva luni pentru a fi instruiți să zboare cu aceste aparate avansate.
În lipsa avioanelor militare, tancurile și sistemele de artilerie moderne livrate de aliați va fi probabil suficiente pentru ca Ucraina să reziste noii ofensive plănuite de Kremlin.
Dar pentru a efectua operațiuni ofensive și pentru a-i împinge în cele din urmă pe ruși afară din Ucraina, va fi esențial să existe o forță de arme combinată cuprinzând o întreagă divizie de blindate - cu tot cu avioane. Și încă ne aflăm cam departe de acel punct.
Superioritatea aeriană este esențială. Este adevărat că forțele aeriene rusești au absentat în cea mai mare parte a războiului, dar este de presupus că, de data aceasta, aviația va fi aruncată în luptă.
Rusia vrea un război lung. Dar Occidentul?
Un succes fie și parțial pe câmpul de luptă este esențial pentru Vladimir Putin, după un an de insuccese jenante, care au dus la prăbușirea respectului față de forța militară rusă și la izolarea politică și diplomatică a țării.
Însă impasul politic este resimțit și în cazul aliaților Ucrainei, care încă nu au clarificat condițiile în care vor impune pacea. Toate semnele arată că Vladimir Putin este pregătit pentru un război lung. El poate să se bazeze pe o populație dacă nu favorabilă planurilor sale cel puțin suficient de înfricoșată pentru a u opune rezistență semnificativă în cazul unui nou val de mobilizare.
Chiar dacă nu va obține câștiguri semnificative în teren, Rusia este capabilă să mobilizeze o forță distructivă extraordinară, care le va face viața imposibilă ucrainenilor. În plus, rușii pot miza pe oboseala societăților occidentale și pe ”banalizarea” răului.
Iarna nu a fost pe măsura așteptărilor Kremlinului. Umplerea din timp a rezervoarelor de gaz și temperaturile neobișnuit de calde din decembrie și prima parte din ianuarie i-au ajutat pe europeni să treacă sezonul rece fără suferințe. În plus, prețul hidrocarburilor se află în scădere.
Dar Vladimir Putin are timp să aștepte și să profite de alte probleme care vor putea apărea – cum ar fi nemulțumirile generate de reforma pensiilor inițiată de președintele francez. În plus, prelungirea războiului îl va ajuta pe dictatorul de la Kremlin să mențină teroarea în plan intern și astfel să controleze societatea rusă.
Dar ce ar trebui să facă Occidentul?
Aici este dilema. Vestul ar avea nevoie de un final rapid al războiului, în favoarea Ucrainei, câtă vreme o prăbușire a regimului Putin din cauze interne se dovedește, pe zi ce trece, o iluzie. Pentru aceasta, însă, Ucraina are nevoie de un sprijin militar cu mult mai substanțial din partea Occidentului.
Dar occidentalii sunt încă reticenți în a livra Ucraine arme ofensive de mare putere, tocmai pentru a nu da Rusiei motive să se considere agresată. Vladimir Putin a amenințat cu folosirea armei nucleare în cazul în care Rusia ar fi amenințată – a se citi regimul său.