Un actor de stat este principalul suspect din spatele sabotajului Nord Stream, spun suedezii

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.04.2023 - 18:21
Explozie la Nord Stream, lângă Insula Bornholm - Foto: Profimedia Images

Un actor de stat este principalul suspect din spatele sabotajului sistemului de conducte Nord Stream, spune anchetatorul suedez. Procurorul suedez pune la îndoială teoriile conform cărora un grup independent ar fi responsabil pentru exploziile conductelor.

SHARE

Procurorul suedez care investighează atacul de sabotaj al Nord Stream a spus că scenariul principal clar a fost că un grup sponsorizat de stat a fost implicat, aparent aruncând îndoieli asupra teoriilor care presupuneau că un grup independent ar fi responsabil pentru exploziile conductei.

Actor de stat, principalul suspect din spatele sabotajului Nord Stream

Mats Ljungqvist a declarat că, deși un complot fără sprijin de stat este încă posibil teoretic, tipul de exploziv folosit în atentate a exclus o „mare parte de actori”.

Potrivit unui raport al ONU, cele trei explozii subacvatice, care au rupt legătura gazeiferă dintre Rusia și Germania, la nord-est și sud-est de Insula Bornholm, din Marea Baltică, pe 26 septembrie 2022 au fost echivalente cu puterea a câteva sute de kilograme de explozibil, conform The Guardian.

Citeşte şi: Die Zeit: Un „comando ucrainean” ar fi sabotat gazoductele Nord Stream

Anchetatorii suedezi au găsit urme de explozibili, pe câteva dintre obiectele pe care le-au examinat, dar tipul de explozibil folosit nu a fost încă numit.

Analiştii au estimat că acestea au fost alimentate cu echivalentul a 400-500 kg de TNT sau 300-350 kg de Semtex, un exploziv de plastic, de uz general, utilizat în explozii comerciale.

Göran Swistek, specialist în securitate la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a declarat:

Citeşte şi: VIDEO Avariile de la Nord Stream, cauzate de "explozii puternice", spune Poliția daneză

„Aceasta este o cantitate uriașă de explozibili și nu ceva ce ai putea fura dintr-un șantier sau ceva pe care un comerciant de pe piața neagră l-ar avea în garaj."

Distrugerea a trei dintre cele patru conducte Nord Stream, care monopolizaseră transportul de gaze, la momentul exploziei, a făcut obiectul unor speculații intense.

O tanc petrolier sub pavilion grecesc, care transporta petrol rusesc, se aflase în apropierea conductei, timp de câteva zile.

Politica nu are impact asupra anchetei

Procurorul a respins unele dintre aceste teorii ca fiind motivate politic. „Incidentul a devenit evident o arenă deschisă pentru diferite încercări de influență”, a spus Ljungqvist.

„Aceste speculații nu au impact asupra anchetei în curs, care se bazează pe fapte și pe informațiile care au rezultat din analize, investigații la locul crimei și colaborarea cu autoritățile din Suedia și din alte țări.”

O teorie, prezentată în articolele publicate în New York Times și în săptămânalul german Die Zeit, sugera că atacul ar fi putut fi efectuat de un grup de șase persoane cu afiliere pro-ucraineană, dar nu neapărat sponsorizat de stat, folosind un iaht german, închiriat de o companie poloneză.

Swistek a spus că comentariile procurorului sugerează că anchetatorii au împărtășit scepticismul lui, că un iaht de 15 metri ar fi fost suficient pentru a efectua sabotajul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te