Ultimul evreu din Afganistan a părăsit țara, în cele din urmă

DE Edi Neagu | Actualizat: 19.10.2021 - 23:51
Zebulon Simantov a refuzat, până acum, să plece din Kabul. FOTO: Facebook

În vârstă de 62 de ani, Zebulon Simantov urmează să ajungă în Israel în câteva zile. Simantov trăia singur în unica sinagogă din Kabul.

SHARE

Zebulon Simantov, ultimul membru al comunităţii evreieşti care nu plecase încă din Afganistan, a decis în cele din urmă să părăsească ţara de baştină după ani de zile în care a refuzat cu încăpăţânare să o facă, informează marţi dpa.

Presa turcă a informat despre sosirea duminică, la Istanbul, a lui Zebulon Simantov, căruia autorităţile i-au acordat o viză de 90 de zile.

De asemenea, ziarul Jerusalem Post a informat că sosirea sa în Israel este aşteptată în următoarele zile.

Simantov a ajuns să fie cunoscut drept ultimul reprezentant al micii comunităţi evreieşti din Afganistan. Trăia singur în unica sinagogă din Kabul şi veghea asupra ei şi a memoriei diasporei evreieşti ce se estompa odată cu trecerea timpului într-o societate afgană complet musulmană.

CITEȘTE ȘI: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame

În pofida faptului că a trăit în vremuri extrem de periculoase, Simantov şi-a jurat constant că nu va renunţa niciodată din proprie iniţiativă la postul său."Nu voi părăsi niciodată acest loc", a declarat el pentru dpa în 2008.

Nu este clar dacă un incident anume l-a determinat pe Simantov să părăsească Afganistanul, deşi revenirea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august ar putea fi inevitabil un factor care să-i fi influenţat decizia.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

Fosta soţie a lui Zebulon a emigrat în Israel cu cele două fiice ale cuplului în anii '90, temându-se pentru siguranţa lor în Afganistan, a spus Simantov într-un interviu acordat la acea vreme.

Nebulon Simantov s-a născut în 1959 în oraşul Herat. La acea vreme, în acest oraş din vestul Afganistanului trăia încă o comunitate evreiască relativ importantă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, numărul său a scăzut constant ca urmare a emigrării în Israel sau SUA, până într-o zi când Simantov s-a trezit singurul evreu din Afganistan, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.