Ultimatumul lui Putin pentru a opri războiul. Zelenski trebuie să ia o decizie dramatică

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.03.2022 - 19:57
Ultimatumul lui Putin pentru a opri războiul/foto: ruetir

La trei zile după întâlnirea premierului israelian Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală, despre negocieri în spatele ușilor închise între Moscova și Kiev.

SHARE

Potrivit persoanelor care sunt la curent cu detalii despre întâlnire, Rusia a oferit o „versiune finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit Rhe Jerusalim Post.

Citește și: VIDEO Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu la benzinăriile din București de teama scumpirii carburanților 

Putin i-a cerut lui Zelenski sub formă de ultimatum să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții proruși din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea.

Citește și: Cât îți oferă România ca să fii voluntar și să-ți aperi țara în cazul unui război

Propunerea a fost considerată „dificilă, dar nu imposibilă”, spun sursele. „Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, dar decalajele dintre părți nu sunt mari”.

Citește și: În Ucraina sunt cozi la înrolare, în România sunt cozi la Pașapoarte

Putin a ordonat forțelor sale să se oprească – și a fost dat ordinul de încetare a focului – pentru a aștepta decizia lui Zelenski, au spus sursele.

Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia „ceea ce este mai rău urmează să se întâmple” se va adeveri. În acel scenariu, Putin va ordona armatei sale să „radă” Ucraina.

Zelenski este în poziția de a întări independenţa Ucrainei cu ajutorul extern de care se bucură, dar va trebui să plătească un preţ mare.

Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența.

Călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nicio propunere de arbitraj nu a fost oferită oficial.

Citește și

VIDEO EXCLUSIV Vama Siret, refugiați: „Nu rămânem în România. Ne e teamă că rușii vin și peste voi”

China va oferi asistență umanitară în valoare de 5 milioane de yuani pentru Ucraina

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât ceea ce spune Occidentul. Kievul nu a împărtășit Occidentului ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doresc să atenueze sentimentul de ajutor de urgență la nivel mondial.

În realitate însă, ucrainenii știu foarte bine care sunt pretențiile lui Putin și știu că vor trebui să ia o decizie dramatică în zilele următoare.

Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu se poate întoarce și cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale, indiferent ce preț va plăti și Rusia și Ucraina.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te