UE va evalua relațiile cu Turcia la summit-ul din decembrie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.11.2020 - 22:25
sursă balkan times

Relațiile turco-UE vor fi analizate la întrunirea din decembrie și nu vor fi revizuite pe baza doar unei acțiuni, ci pe o observare pe o perioadă de timp, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stona.

SHARE

Întrebat despre decizia Turciei de a-și aduce acasă nava de explorare Oruc Reis din Mediterana de Est, luni, după ce și-a finalizat o parte a misiunii sale de cercetare - o misiune la care UE s-a opus - Peter Stona a declarat într-o conferință de presă că ceea ce UE așteaptă de la Turcia și calendarul său este foarte clar.

„Liderii UE și ai statelor membre UE se vor reuni în timpul următorului Consiliu European din decembrie și vor examina dacă Turcia și-a îndeplinit așteptările”, a spus el.

„Ne pregătim, de asemenea, pentru o conferință despre situația din regiunea est-mediteraneană", a adăugat Stona.

Liderii UE se vor întâlni în perioada 11-12 decembrie pentru a discuta mai multe probleme, inclusiv tensiunea din estul Mediteranei și posibilele sancțiuni împotriva Turciei.


Ministerul Turciei pentru Energie și Resurse Naturale a anunțat luni că nava de cercetare seismică Oruc Reis s-a întors din Mediterana de Est în portul sudic Antalya după finalizarea activităților de cercetare.

Turcia a contestat în mod constant eforturile depuse de membrii UE Grecia și Administrația cipriotă greacă pentru a restricționa cercetarea în domeniul energiei în estul Mediteranei, susținând are cea mai lungă coastă din regiune și că Turcia și Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) au drepturi asupra resurselor regiunii.


Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că întoarcerea vasului de cercetare Oruc Reis în portul Antalya este un „semnal bun” înaintea summitului liderilor UE.

Vorbind la o conferință virtuală despre președinția UE a Germaniei, Merkel a declarat că relațiile cu Turcia și tensiunile recente din Mediterana de Est vor fi printre subiectele majore ale summitului liderilor UE din 10-11 decembrie.

„Este un semnal bun că Oruc Reis s-a întors acum într-un port turcesc", a spus ea, dar și-a exprimat regretul că nu au putut realiza prea multe progrese în ultimele două luni în ceea ce privește scăderea tensiunilor și depășirea diferențelor dintre membrii UE și Turcia.

„Am depus eforturi mari în relațiile UE cu Turcia. Dar există multe obstacole și dificultăți diferite care reapar din nou și din nou", a spus Merkel.

„Acum, trebuie să vedem cum se desfășoară discuțiile în decembrie. Dar ar trebui să spun că nu am făcut atâtea progrese pe cât aș fi sperat", a adăugat ea.

După summitul lor de la începutul lunii octombrie, liderii UE au reiterat solidaritatea blocului cu membrii UE, Grecia și Administrația cipriotă greacă, și au cerut Ankarei să ia măsuri pentru a scădea tensiunile din Mediterana de Est.

Aceștia au convenit, de asemenea, să revitalizeze relațiile UE-Turcia, lansând o „agendă pozitivă”, cu accent special pe modernizarea uniunii vamale UE-Turcia, consolidarea legăturilor comerciale și economice, cooperarea în materie de migrație și alte probleme de interes comun.

Pe fondul tensiunilor recente din regiune, Grecia și administrația cipriotă greacă și-au sporit presiunea asupra altor membri ai UE de a impune sancțiuni Turciei în timpul viitoarului summit al liderilor UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te