UE: Polonia trebuie să dizolve Camera disciplinară a judecătorilor pentru aprobarea PNRR-ului

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.10.2021 - 16:28
UE: Polonia trebuie să dizolve Camera disciplinară a judecătorilor pentru aprobarea PNRR-ului. / Foto: acpcongo.com

Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

SHARE

''Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a camerei disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor'', a spus ea la o conferinţă de presă.

''Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non'', a indicat preşedinta Comisiei Europene.

Citește și: Un tânăr a violat o fată de 14 ani în cimitir după ce a șantajat-o cu pozele intime trimise pe Fb

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, înființată de PiS și contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Este un fel de SIIJ

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar efectuate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

Citește și: FOTO Anda Adam s-a logodit în Cappadocia, printre baloane cu aer cald

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende Camera disciplinară a Curţii Supreme

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Citește și: FOTO Walter Zenga țintește sus. La 61 de ani, are iubită model cu 30 de ani mai tânără

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză în această chestiune un ''şantaj'' din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea ''îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate''. Guvernul său promisese anterior că va dizolva respectiva Cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te