UE intenționează să le acorde ucrainenilor dreptul de ședere pentru o perioadă de până la trei ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2022 - 13:40
UE intenționează să le acorde ucrainenilor dreptul de ședere pentru o perioadă de până la trei ani/FOTO: cnn.com

Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a munci în blocul celor 27 de țări timp de până la trei ani, au declarat oficiali de rang înalt din UE și Franța.

SHARE

Cel puțin 300.000 de refugiați ucraineni au intrat în UE până în prezent, iar țările trebuie să se pregătească pentru alte milioane de persoane, au declarat aceștia. Polonia, România, Slovacia și Ungaria, membre ale UE, au frontiere terestre cu Ucraina.

"Este de datoria noastră să îi primim pe cei care fug de război", a declarat luni ministrul francez de interne Gerald Darmanin la postul de televiziune France 2, precizând că ministrul de interne al UE a însărcinat duminică Comisia Europeană să pregătească proiecte de propuneri pentru a le acorda protecție.

Miniștrii se vor întâlni din nou joi pentru a conveni asupra detaliilor.

Soldat rus capturat în Ucraina: "Mamă, scoate-mă de aici! Omorâm civili aici!"

Directiva UE privind protecția temporară, elaborată după războiul din anii '90 din Balcani, dar care nu a fost niciodată utilizată până acum, prevede același nivel de protecție, pentru o perioadă de un an până la trei ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de ședere, acces la locuri de muncă, asistență socială și tratament medical.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că majoritatea miniștrilor și-au exprimat duminică sprijinul pentru această măsură, doar câțiva dintre ei punându-și întrebarea dacă este momentul potrivit sau dacă este mai bine să mai aștepte puțin.

ALERTĂ Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare ale Rusiei

"Vedem deja o mulțime de ucraineni care părăsesc țările de primă intrare și se duc în alte state membre, în special în cele care au deja o populație ucraineană mare", a declarat ea duminică la o conferință de presă. "Polonia este una dintre ele, dar și Italia, Portugalia, Spania, Germania, Republica Cehă".

"Toate statele membre ale UE sunt pregătite să accepte refugiați din Ucraina", a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

"Acesta este un răspuns puternic al Europei la suferința teribilă pe care Putin o provoacă cu războiul său criminal de agresiune: Împreună, suntem solidari cu poporul ucrainean."

Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a declarat că se așteaptă ca patru milioane de ucraineni să părăsească țara ca refugiați. 

În condițiile în care bărbații aflați la vârsta de recrutare sunt împiedicați să părăsească Ucraina, majoritatea femeilor și copiilor ajung la graniță în estul Poloniei, Slovacia și Ungaria și în nordul și nord-estul României. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te