Nabila Massrali, purtător de cuvânt al UE pe probleme de politică externă şi securitate, a transmis într-un comunicat: „Ne aşteptăm ca autorităţile bieloruse să stopeze cazul penal şi, în schimb, să se angajeze într-un dialog pentru a face paşi spre o soluţionare paşnică a crizei actuale”.
„Consiliul de Coordonare, alcătuit din reprezentanţi ai societăţii bieloruse, a cerut autorităţilor un dialog, iar autorităţile au răspuns cu deschiderea unui proces penal. Acţionând astfel, autorităţile statale din Belarus s-au întors din nou la intimidare bazată pe motive politice”.
Miercuri, UE a decis să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale care au avut loc în Belarus pe 9 august, în urma cărora Alexandr Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat cu aproximativ 80% din voturi. În aceeaşi zi, preşedintele a ordonat Guvernului să împiedice protestele din Belarus şi să consolideze frontierele.
Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august.
Citește și:
UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus
The Moscow Times compară Belarusul lui Lukaşenko cu România lui Ceaușescu
VIDEO Sute de mii de oameni, în stradă în Belarus, contra dictatorului Lukașenko