Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2025 - 20:51
Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Piloți români la Centrului European de Antrenament F-16, Fetești - Foto: Profimedia Images
Piloți români la Centrului European de Antrenament F-16, Fetești - Foto: Profimedia Images

Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns. Ucraina și Republica Cehă au convenit să înființeze un nou centru de instruire pentru piloții de avioane de vânătoare F-16.

SHARE

Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ceh Petr Pavel.

Piloții ucraineni se antrenează în prezent la un centru din România, dezvoltat cu sprijinul altor aliați și al Lockheed Martin, producătorul F-16.

Ucraina, un nou centru de antrenament pentru piloții de F-16, în Cehia. România nu mai e de ajuns

Departamentul de Stat al SUA a aprobat recent un pachet de 310,5 milioane de dolari pentru servicii de instruire, modernizare și asistență legate de flota ucraineană de avioane F-16.

Acordul include software, documentație, inspecții și servicii tehnice.

„Din motive de securitate, nu putem deschide o astfel de bază în Ucraina în acest moment. Atacurile rusești continuă zilnic, așa că lucrăm cu parteneri pentru a înființa astfel de centre de instruire în străinătate. Și acest lucru se va întâmpla. Am convenit că Republica Cehă ne va sprijini în implementarea acestui lucru”, a declarat Zelenski, potrivit publicației Militarnyi.

Centrul îndeplinește standardele NATO de instruire a piloților.

Piloți români la Centrului European de Antrenament F-16, Fetești - Foto: Profimedia Images

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Kievul a făcut presiuni asupra guvernelor occidentale pentru a furniza avioane de vânătoare moderne.

În 2023, mai multe țări, cu aprobarea SUA, au fost de acord să transfere avioane F-16 în Ucraina. Sosirea primei aeronave a fost confirmată la începutul lunii august 2024, în timpul sărbătorilor Zilei Forțelor Aeriene.

Sunt așteptate încă 24 de avioane F-16 din Olanda în cadrul Coaliției aviatice pentru Ucraina.

Printre contractorii cheie se vor număra Valiant Integrated Services, Top Aces Corporation, Lockheed Martin Aeronautics, Pratt & Whitney, Snap-on, BAE Systems, AAR Corporation și Comsetra.

SUA, pachet de 310, 5 milioane de dolari pentru întreținerea avioanelor F-16 din Ucraina

La 2 mai 2025, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de echipamente militare străine către Ucraina în valoare de 310,5 milioane de dolari, menită să ofere instruire, susținere și echipamente esențiale pentru flota sa de avioane de vânătoare F-16.

Pachetul, solicitat de guvernul ucrainean, include modificări ale aeronavelor, instruire personal, piese de schimb și asistență software pentru a asigura disponibilitatea operațională a avioanelor F-16.

Vânzarea subliniază angajamentul Statelor Unite de a consolida securitatea și de a  îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările actuale și viitoare prin intermediul unei instruiri sporite a piloților și al interoperabilității cu forțele americane.

SUA vor furniza software clasificat și neclasificat, împreună cu documentația tehnică

F-16 Fighting Falcon, un avion de vânătoare multirol cu ​​un singur motor dezvoltat de General Dynamics [acum Lockheed Martin], a fost o piatră de temelie a forțelor aeriene din întreaga lume încă de la introducerea sa la sfârșitul anilor 1970.

Instruirea personalului acoperă piloții, echipele de întreținere și personalul de sprijin, cu accent pe tacticile operaționale și procedurile de susținere. 

Citește și: Trump: ”Știți că liderii Uniunii Europene m-au rugat să-l sun pe Putin? Nu le răspundea la telefon”

Software-ul clasificat și neclasificat, împreună cu documentația tehnică, vor îmbunătăți planificarea și executarea misiunilor, instrumente precum Sistemul Comun de Planificare a Misiunilor [JMPS] permițând coordonarea precisă a operațiunilor complexe.

Sprijinul guvernului SUA și al contractorilor, oferit de companii precum Lockheed Martin Aeronautics, BAE Systems și AAR Corporation, va asigura asistență logistică și tehnică. 

Citește și: Filiera pe care SUA trimit Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Cât de bun este acesta?

La sfârșitul lunii aprilie, surse au indicat că SUA a început să retragă avioane F-16 scoase din funcțiune din „cimitir” pentru a fi canibalizate pentru piese de schimb destinate Ucrainei.

Aceste avioane, în principal variante mai vechi din Blocul 15, sunt compatibile cu avioanele F-16AM furnizate în Europa și operate de Ucraina, furnizând componente critice precum avionica, trenul de aterizare și piesele structurale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te