Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.07.2024 - 20:53
Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire - Foto: Profimedia Images
Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire - Foto: Profimedia Images

Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire. În ciuda ajutorului militar substanțial și a fondurilor alocate de la aliați, doar o fracțiune din asistență este oferită ca sprijin direct în numerar guvernului ucrainean.

SHARE

Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire. În ciuda ajutorului militar substanțial și a fondurilor alocate de la aliați, doar o fracțiune din asistență este oferită ca sprijin direct în numerar guvernului ucrainean, lăsând țara într-o poziție financiară precară.

Ucraina se confruntă cu un potențial neîndeplinire de obligație a datoriei sale, deoarece un moratoriu asupra plăților pentru serviciul datoriei de la deținătorii privați de obligațiuni străine urmează să expire la 1 august.

Ucraina se confruntă cu un potențial faliment. Înghețarea datoriilor urmează să expire

Potrivit The Economist, țara poate fie să negocieze o prelungire a înghețării serviciului datoriilor, fie nu. Raportul datoriei Ucrainei în PIB este de așteptat să atingă 94%, până la sfârșitul anului, potrivit estimărilor FMI.

La începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în 2022, acest raport era de 49%. La începutul lunii iunie, Ucraina a avut întâlniri confidenţiale cu proprietarii de euroobligațiuni, care sunt mari investitori instituționali și alți investitori pe termen lung, formulând o propunere de restructurare.

Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Sergii Marchenko, a oferit creditorilor o înțelegere, care ar reduce valoarea actuală a datoriilor sale cu 60%, dar creditorii au replicat, propunând o reducere mai modestă, de 22%.

Citeşte şi: Suedia spune de cât timp are nevoie NATO pentru a înarma Ucraina. Poate Ucraina să mai reziste atât?

„Știu că cerem creditorilor privați să depună un efort semnificativ din partea lor, dar fără restructurare Ucraina nu va putea să finanțeze suficient apărarea și să înceapă un program de redresare și reconstrucție, care este un obiectiv comun pentru toți partenerii noștri. atât din sectorul public, cât și din cel privat”, a remarcat ministrul, conform EuroMaidanPress.

The Economist sugerează că, în absența unui acord, Ucraina ar putea fie să negocieze o prelungire a înghețării serviciului datoriei, fie să nu se înregistreze, cu o mică diferență practică între cele două scenarii, deoarece „În orice caz, plățile ucrainene nu se vor relua”.

În timp ce aliații Ucrainei au oferit sume impresionante, sub formă de ajutor militar și fonduri alocate, doar o mică parte din asistență este sub formă de sprijin direct, în numerar, pentru guvern. Din asistența financiară recentă, oferită de SUA, Ucrainei, doar 8 miliarde de dolari vor fi alocate direct guvernului ucrainean.

Citeşte şi: Secretarul General NATO: „Ucraina poate să câștige războiul”. Ce sprijin va primi Ucraina de la NATO

Această sumă, care este oferită sub formă de împrumut, reprezintă doar puțin mai mult de 25% din ceea ce Ucraina cheltuiește în mod obișnuit, pentru programele de asistență socială, într-un an.

Între timp, Uniunea Europeană ia în considerare un pachet de ajutor puțin mai mare pentru Ucraina, dar acesta se va ridica în continuare doar la 38 de miliarde de dolari, repartizați pe o perioadă de trei ani, potrivit Economist.

Foto: Profimedia Images

Investitorii din sectorul privat sunt de asemenea sceptici, cu privire la probabilitatea ca Ucraina să reintre pe piețele financiare, chiar dacă aliații îi iartă datoriile.

Citeşte şi: Ucraina construieşte două noi reactoare, în vestul ţării

Ei cred că o restructurare ar fi prima dintre multele încercări de a transfera povara financiară a războiului și a costurilor de reconstrucție de la guverne, către sectorul privat.

Potrivit Ministerului de Finanțe al Ucrainei, sunt necesare încă 9,5 miliarde de dolari, pentru a finanța nevoile prioritare de recuperare. Acești bani sunt pentru industria de Apărare, Energie, reabilitarea locuințelor deteriorate, Agricultură, resurse naturale, tehnologie digitală și sectorul IT.

În iunie, liderii G7 au fost de acord cu o propunere a SUA, de a împrumuta Ucrainei 50 de miliarde de dolari, folosind drept garanție activele rusești înghețate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te