Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.09.2024 - 08:06
Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia. Forțele aeriene ucrainene vor avea în curând JAS-39 Gripen. Cel puțin, așa reiese din cea de-a 17-a tranșă de ajutor militar pe care Suedia o pregătește.

SHARE

Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia.

Suedia pregătește a 17-a tranșă de ajutor militar pentru Ucraiina în valoare de 402 milioane de euro. Acestainclude șase nave de atac rapid CB-90, lansatoare de rachete AT4 și diverse tipuri de muniții. 

Dar jumătate din acest ajutor – 201 milioane de euro – este dedicat pieselor pentru aeronavele Gripen.

Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia

„În acest moment, nu este relevant să se transfere JAS-39 Gripen în Ucraina, deoarece acest lucru ar împiedica introducerea în exploatare a F-16. Cu toate acestea, Guvernul continuă să lucreze la crearea condițiilor necesare pentru a putea sprijini Ucraina cu acest tip de aeronavă la o dată ulterioară”, a comunicat Ministerul Suedez al Apărării.

Gripen C/D este considerat avionul de luptă ideal pentru Forțele Aeriene Ucrainene. Proiectat de Saab pentru a fi implementat cu o amprentă logistică redusă, aeronava dispune de un radar PS-05/A și o suită electronică special concepută pentru a contracara aeronavele rusești și a întări apărarea aeriană.

Cel mai important, poate transporta rachete aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune Meteor și arme antinavă.

În mai, Suedia a oferit Ucrainei ultimele două aeronave de comandă și control și avertizare timpurie Saab 340 AW&C care erau încă în serviciu cu forțele sale aeriene la acea vreme. O astfel de donație trebuia să compenseze faptul că se amânase livrarea avioanelorGripen pomise.

"Capacitatea Ucrainei de a identifica și angaja ținte cu rază lungă de acțiune va fi consolidată. Pachetul de asistență include, de asemenea, instruire, furnizare de echipamente tehnice și sprijin pentru supraveghere și comandă și control aerian C2", a declarat atunci Guvernul suedez, potrivit opex360.com.

Stockholm anunțase anterior decizia de a-și suspenda planurile de a furniza avioane de luptă JAS-39 Gripen Forțelor aeriene ucrainene.

Citește și: Ucraina poate lovi, în premieră, Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. SUA închid ochii

„Celelalte țări care fac parte din coaliția F-16 pentru pentru Ucraina ne-au rugat să mai așteptăm cu livrarea avioanelor Gripen”, a declarat ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson.

„Partenerii noștri au avertizat că introducerea simultană a două sisteme de luptă aeriană este foarte complexă și că acum accentul ar trebui să fie pus pe intrarea în serviciu a F-16 în Forțele Aeriene Ucrainene”, a explicat Jonson.

Citește și: Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace furibund Rusia, fără restricții, cu rachete ATACMS

De aici decizia de a transfera aceste două Saab 340 AW&C, care, „asociate cu F-16”, ar constitui un „multiplicator de forță” pentru Forțele aeriene ucrainene, mai ales că, potrivit lui Jonson, urmau să fie furnizate și rachete aer-aer, cu o rază de acțiune de 70 km.AIM-120 AMRAAM .

Livrarea avioanelor de luptăcpabile să tragă rachete cu rază lungă de acțiune și ridicarea restricțiilor privind utilizarea acestora în lovituri pe teritoriul rusesc ar încheia supremația aeriană a lui Putin și atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te