Ucraina își face propria bombă pentru pârjoli direct Moscova. Seamnă cu „Ciocanul” AASM francez

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.09.2024 - 12:29
Ucraina își face propria bombă pentru pârjoli direct Moscova. Seamnă cu „Ciocanul” AASM francez - Foto: Profimedia images
Ucraina își face propria bombă pentru pârjoli direct Moscova. Seamnă cu „Ciocanul” AASM francez - Foto: Profimedia images

Ucraina își face propria bombă pentru a ataca direct Moscova. Ucraina face progrese semnificative în dezvoltarea unei noi bombe aeriene cu rază lungă de acțiune, inspirată de tehnologiile occidentale.

SHARE

Ucraina își face propria bombă pentru pârjoli direct Moscova. În timp ce aliații occidentali, inclusiv SUA, ezită să autorizeze utilizarea de arme cu rază lungă împotriva Rusiei, Ucraina a decis să treacă la următorul pas și să își creează propriul arsenal de rachete pentru a lovi în profunzimea Rusiei.

Ucraina își face propria bombă pentru pârjoli direct Moscova. Seamnă cu „Ciocanul” AASM francez

Forțele ucrainene au echipat un bombardier ucrainean Su-24 cu o nouă muniție ghidată, despre care se crede că este un prototip de bombă planantă cu un kit de ghidare avansat.

Aceasta amintește de armamentul francez AASM „Ciocanul” și de Joint Direct Attack Munition-Extended Range - JDAM-ER american, muniții pe care Ucraina le-a primit deja de la aliați.

Noua bombă este proiectată să transforme bombele aeriene neghidate din era sovietică în arme de precizie, capabile să atingă ținte strategice din Rusia.

În plus, Ucraina explorează adăugarea unui sistem de propulsie care ar putea extinde și mai mult raza de acțiune a acestei arme.

Citește și: Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea

Racheta ucraineană cu rază lungă de acțiune

Este alcătuită dintr-o secțiune cruciformă a cozii cu aripioare, cu o deschidere care sugerează că include un sistem secundar de propulsie turbojet sau rachetă.

Partea mediană a corpului are o „nervură” centrală de-a lungul părții superioare a muniției și benzi metalice în jurul circumferinței care sunt tipice unui mecanism de aripă care se desprinde și pe care bomba ar aluneca spre țintă.

Citește și: Delir total la TV în Rusia: „Vom scufunda Londra într-un tsunami nuclear. Au 3 zile să plece înot”

Partea frontală ar conține sistemul de ghidare, care este probabil un sistem combinat GPS și inerțial.

Aripile detașabile ar extinde dramatic raza de acțiune a unei bombe de fier, a cărei lungime, în cazul în care nu este propulsată, ar depinde de altitudinea de lansare - regula generală fiind că cu cât altitudinea este mai mare, cu atât raza de acțiune este mai mare.

Avioanele ucrainene zboară cât mai jos posibil pentru a încerca să evite apărarea aeriană rusă înainte de a se „ridica” pentru a-și arunca munițiile. Adăugarea unui sistem de propulsie ar permite creșterea razei totale de acțiune, chiar dacă muniția este lansată la altitudine mică, potivit KievPost.

Ucraina a dezvoltat și a desfășurat drona kamikaze Palyanytsya, propulsată de un jet, al cărei motor ar putea fi elementul de bază al propulsorului pentru această bombă planată.

Dezvoltarea acestei bombe aeriene face parte dintr-un efort mai amplu al Ucrainei de a-și consolida capacitățile militare interne, sprijinit și de Washington, și ar putea echilibra avantajul Rusiei în utilizarea bombelor aeriene planetare cu rază lungă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te