Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.09.2024 - 12:52
Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea - Foto: X
Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea - Foto: X

Dronă de război a Rusiei s-a prăbușit într-un stat NATO venind din Belarus.

SHARE

Statul baltic a transmis detaliile incidentului către NATO, urmare a veștii că o dronă Shahed a intrat în România peste noapte, scrie politico

Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea

Ministerul Apărării din Letonia a declarat duminică că o dronă rusească fără pilot s-a prăbușit în regiunea Rēzekne din estul țării, după ce a zburat prin Belarus.

Forțele armate ale țării au informat, de asemenea, lanțul de comandă al NATO cu privire la incident, pe care îl investighează.

„Această situație este o confirmare a faptului că trebuie să continuăm munca pe care am început-o pentru a consolida frontiera de est a Letoniei, inclusiv dezvoltarea capacităților de apărare aeriană și a capacităților de război electronic pentru a limita activitățile UAV-urilor [vehicule aeriene fără pilot] cu diferite aplicații”, a declarat ministrul apărării Andris Sprūds.

Citește și: Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian românesc. Ce au vizat? Locuitorii, alertați

Dronă de război a Rusiei cade și în România

Un comunicat de presă publicat pe site-ul web al Ministerului Apărării sublinia: „Spațiul aerian leton face parte din spațiul aerian al NATO”.

Incursiunea dronelor rusești de duminică este a doua din acest weekend pe teritoriul Uniunii Europene. Rapoartele au indicat că România a chemat avioane F-16 în noaptea de sâmbătă spre duminică, când o dronă Shahed a intrat pe teritoriul său.

Dronele rusești au pătruns pe teritoriul României de mia multe ori în timp ce Moscova continuă să bombardeze regiunea vecină Odesa din Ucraina.

Un mesaj R0-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

Citește și: „Ploaie” de bombe rusești, la granița României. R0-Alert, în miez de noapte, în Tulcea şi Constanţa

Ce a zis MApN: Aeronave F-16 monitorizează situația

Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.

Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te