Ucraina consideră Transnistria o amenințare la securitatea națională. Cum va rezolva problema

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.12.2022 - 20:49
Steagurile Rusiei și Transnistriei lângă monumentul comandantului rus Alexandr Suvorov din Tiraspol/Foto: Profimedia Images

Ucraina consideră că existența Transnistriei în statutul său actual reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Însă nu există nicio circumstanță în care Chișinăul ar consimți să primească Forțele Armate ale Ucrainei pe teritoriul său. Cum va rezolva problema?

SHARE

Cea mai frecventă greșeală a ucrainenilor în perceperea situației din Republica Moldova este așteptarea că problema transnistreană va fi rezolvată prin mijloace militare. Un război scurt și victorios va elimina Grupul Operațional al Forțelor Ruse de pe malul stâng, potrivit European Pravda.

Dar forțele ruse din regiune nu reprezintă o amenințare militară reală.

În Republica Moldova există un consens, atât în societate, cât și în rândul politicienilor, cu privire la inadmisibilitatea utilizării forței împotriva Transnistriei, singura cale fiind negocierile. 

Toate guvernele moldovenești s-u bazat pe aceasta strategia privind Transnistria timp de decenii - atât cele pro-ruse, cât și cele pro-occidentale.

Nu există nicio circumstanță în care Chișinăul ar consimți să primească Forțele Armate ale Ucrainei pe teritoriul său.

Citește și

Bătălia pentru putere la Kremlin. Șoigu și-a scos militarii privați contra mercenarilor lui Prigojin

Putin, avertizat de americani că Prigojin urmărește să ia puterea cu armata sa de mercenari Wagner

Transnistria, controlată de ruși, este teritoriul Republicii Moldova. Asta spune Dreptul internațional, care pentru Ucraina este baza pentru a rezista agresiunii Federației Ruse.

Prin urmare, o lovitură preventivă a Forțelor Armate ale Ucrainei împotriva rușilor din Transnistria, fără consimțământul Moldovei, va fi considerată o agresiune ucraineană împotriva unui stat vecin, potrivit European Pravda. Cu toate consecințele aferente. 

Cu toate acestea, ar exista o posibilitate pentru o intervenție a Ucrainei: dacă rușii vor atacă țara de pe teritoriul transnistrean al Moldovei.

Ucraina consideră că Transnistria este o amenințare la adresa securității sale naționale, nu doar militare. Însăși existența Transnistriei limitează logistica Ucrainei.

Existența Transnistriei limitează viitorul european al Ucrainei și al Republicii Moldova. Chiar și în cazul unei evoluții pozitive, este dificil din punct de vedere politic să se ia o decizie privind aderarea deplină la UE a celor două state cu armată și administrație pro-rusă între ele.

În timpul negocierilor privind aranjamentul de securitate în regiune, care va avea loc după înfrângerea militară a Federației Ruse în Ucraina, Kievul ar trebui să ceară acorduri, inclusiv retragerea armatei ruse din Transnistria, potrivit European Pravda.

Demilitarizarea este posibilă chiar prin înlocuirea "armatei" transnistrene cu o misiune de menținere a păcii a ONU sau a UE. Chiar dacă pleacă doar ofițerii ruși, iar militarii locali rămân, tot ar fi un bun început pentru reintegrare.

Reorientarea spre Ucraina

Principalul lucru este să se rupă lanțul de subordonare oficială a acestora față de Moscova.

Când armata rusă va părăsi Transnistria, problema restabilirii integrității Republicii Moldova va rămâne. Pentru că o enclavă nerecunoscută cu influență hibridă rusă, plină de propagandă rusă și de agenți în armata locală, va comporta exact același pericol pentru Ucraina.

Ceea ce este luat în considerare acum de către Kiev este câștigarea conducerii transnistrene de partea Ucrainei.

Astfel, atualul "președinte al republicii", Vadim Krasnoselski, a devenit cetățean al Ucrainei, ocupând funcții de conducere în miliția din Transnistria. În plus, "președintele" Transnistriei deține proprietăți imobiliare în Odesa.

Cea mai influentă persoană din regiune, co-fondatorul companiei "Sheriff", Viktor Gușan, deține, de asemenea, proprietăți imobiliare în Odesa.

Aceste „atenții” ar trebui să îi poată face mai cooperanți față de Kiev.

Tot atât de important este să nu se prăbușească economia Republicii Moldova. În prezent, țara cumpără din ce în ce mai mult gaz și electricitate de la UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te