Turiștii protestează în Peru după suspendarea vânzării de bilete pentru vizitarea Machu Picchu

DE Alexandru Pop | 13.08.2022 - 17:11
Aguas Calientes este fosta denumire a actualei localități Machu Picchu, locul unde zilnic vin foarte mulți turiști - Foto: Profimedia Images

Suspendarea în ziua de vineri a vânzării de bilete pentru vizitarea citadelei incaşe Machu Picchu din sud-estul Peru a generat furia comercianţilor şi a declanşat proteste ale turiştilor.

SHARE

Protestele s-au desfăşurat la marginea cetăţii, precum şi în localitatea Machu Picchu, cunoscută de asemenea şi sub fosta sa denumire, Aguas Calientes, anunță un jurnalist AFP prezent la faţa locului, citat de agenția Agerpres.

''Am plătit biletele (de tren) cu Inca Rail pentru a petrece o zi cu un ghid turistic, am plătit chiar şi un supliment pentru autobuzul care să ne ducă până la Machu Picchu, unde se află ruinele şi nu au vrut să ne lase să trecem pentru că nu avem bilet de intrare'', a declarat pentru AFP Israel Gonzales Rizoo, un turist mexican.

''Este o înşelătorie'', a zis furios turistul, care spune că a plătit 65 de dolari pentru trenul din Ollantaytambo, la o distanţă de 148 de kilometri''.

Comercianţii din localitate şi-au exprimat de asemenea nemulţumirea. Zeci dintre aceştia au blocat calea ferată pentru a împiedica circulaţia trenurilor, solicitând Ministerului Culturii reluarea vânzării de bilete pentru Machu Picchu în scopul relansării economiei locale.

Citește și: VIDEO Familiile militarilor ruși, evacuate din Herson. Partizanii ucraineni îi termină pe ocupanți

Autorităţile nu au oferit nicio explicaţie referitoare la suspendarea decisă vineri, însă biletele de intrare la Machu Picchu sunt vizate de o anumită cotă a vizitatorilor.

În urma protestelor, Ministerul Culturii a precizat că a decis să reia în cele din urmă vânzarea de bilete, respectând limita fixată în scopul protejării patrimoniului arheologic.

Citește și: VIDEO Seagal, propagandistul lui Putin: Ucrainenii s-au masacrat între ei la închisoarea din Donețk

Este vorba despre un al doilea protest în două săptămâni împotriva lipsei biletelor pentru vizitarea acestui acestui sit turistic.

Înainte de primele proteste, circa 4.000 de persoane puteau intra zilnic în templu. Ministerul a acceptat la sfârşitul lui iulie să crească această capacitate la 5.000 de persoane zilnic.

Această cetate antică este situată la o distanţă de 110 kilometri de Cuzco, fostă capitală a imperiului incaş, şi a fost construită în secolul al XV-lea de împăratul Pachacuti.

Machu Picchu a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1983.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.