Astfel de tarife ar afecta totul, de la ciocolata belgiană la untul Kerrygold din Irlanda și uleiul de măsline din Italia, Spania și Franța, toate produse foarte vândute în SUA.
Citește și: Trump șantajează UE privind eliminarea tarifelor: "Să cumpere energie din SUA de 350.000.000.000 $
Surse au declarat că comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a fost avertizat joi, în cadrul unei întâlniri cu secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, reprezentantul comercial Jamieson Greer și secretarul pentru comerț Howard Lutnick, arată Guardian
Trump impune tarife de 17% pe anumite produse din UE. România exportă de 2.200.000.000$
România a importat de 1,3 miliarde euro în 2024 şi a exportat de 2,2 miliarde, adică un excedent de 900 milioane euro pentru România.
Comerțul cu SUA este unul din puținele în care avem excedent.
Citește și: Războiul economic al lui Trump: China taie importurile de gaz natural lichefiat din SUA
Ambasadorii UE au fost informați vineri cu privire la această amenințare.
UE rămâne optimistă în ceea ce privește încheierea unui acord politic la nivel înalt, dar amenințarea dă o idee despre poziția agresivă pe care SUA continuă să o adopte în negocieri pentru a obține un preț ridicat de la UE, pe care Trump a descris-o odată ca fiind „mai urâtă” decât China în ceea ce privește comerțul.
Trump a declarat că va scrie scrisori către aproximativ douăsprezece țări pentru a le informa că va impune tarife permanente de până la 70 % după 9 iulie, termenul pe care și l-a impus pentru ca peste 60 de țări, de la Japonia până la Lesotho, să ajungă la un acord tarifar.
„Valorile acestora vor varia între 60% sau 70% și 10% și 20%, dar [scrisorile] vor începe să fie trimise mâine”, a declarat el reporterilor.
UE vrea negocierea taxelor
Purtătorul de cuvânt al UE pentru comerț, Olof Gill, a declarat vineri seara că prioritatea UE rămâne „favorizarea unei soluții negociate”.
El a adăugat că „s-au înregistrat progrese în direcția unui acord de principiu în cadrul ultimei runde de negocieri care a avut loc săptămâna aceasta” și că negocierile vor continua „pe fond în weekend”.
Însă UE a precizat, de asemenea, că este pregătită pentru un eventual război comercial cu tarife de retorsiune asupra tuturor produselor, de la bourbon la Boeing 747, dacă Trump se retrage înainte de miercuri.
Joi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că UE urmărește un acord-cadru la nivel înalt, afirmând că ar fi prea dificil să se ajungă la un acord cuprinzător în timpul disponibil.
UE solicită, de asemenea, scutirea imediată de taxe vamale în sectoare cheie, ca parte a acordului-cadru, inclusiv în industria auto, care trebuie să facă față unei taxe vamale de 27,5 %, în creștere de la 2,5 % înainte ca Trump să înceapă agresiunea comercială.
„Ne propunem să ajungem la un acord de principiu”, a declarat ea în Danemarca. „Acesta este și obiectivul Regatului Unit.”
Pauza de 90 de zile privind „tarifele de eliberare” impuse de Trump expiră miercuri pentru peste 60 de țări, pe lângă UE, care a fost amenințată recent cu un tarif de 50%.
Principalele produse importate în România din SUA*
Arme de război, altele decât revolvere, pistoale - 103,687 milioane euro
Bombe, grenade, torpile, mine, rachete, cartuşe - 29,969 milioane euro
Părţi şi accesorii pentru arme de război, pentru revolvere şi pistoale, pentru alte arme de foc şi dispozitive care utilizează încărcături explozive, pentru alte arme - 14,909 milioane euro
Vehicule aeriene (elicoptere, avioane) - 95,984 milioane euro
Aparate de emisie pentru radiodifuziune sau televiziune - 68,398 milioane euro.
Citește și: Războiul economic al lui Trump: UE se apără cu taxe țintite. Ce produse se vor scumpi in România?
Uleiuri din petrol/minerale bituminoase - 68,570 milioane euro