Președintele american Joe Biden, care va încerca să obțină al doilea mandat la prezidențialele din 2024, a declarat că „nu ar fi sigur că s-ar prezenta la alegeri” dacă Donald Trump nu ar fi contracandidat.
Condiția lui Joe Biden pentru alegerile din SUA: „Doar dacă Donald Trump va fi contracandidatul meu”
"Dar nu-l putem lăsa să câștige", a adăugat democratul în vârstă de 81 de ani în timpul unei întâlniri cu donatori democrați lângă Boston, în legătură cu fostul președinte, care în prezent este marele favorit al primarelor republicane.
Alegerile generale americane vor avea loc pe 5 noiembrie 2024, iar în cadrul lor, americanii vor alege o compoziție nouă pentru întreaga administrație federală. Actualul președinte, Joe Biden, va candida pentru un al doilea mandat, iar actuala vicepreședintă, Kamala Harris, îi va fi alături pentru candidatură. Biden, în vârstă de 80 de ani, este deja cel mai bătrân președinte în funcție din istoria Statelor Unite, iar dacă va câștiga și al doilea mandat, el va își va încheia președinția la vârsta de 86 de ani.
Cine sunt contracandidații lui Joe Biden la Casa Albă?
Președinții în funcție rareori se confruntă cu competitori serioși din partea propriului partid. Nici de această dată nu există o competiție semnificativă împotriva lui Joe Biden, însă doi democrați și-au anunțat candidatura pentru nominalizarea partidului.
Citește și: Biden sau Trump, cine va fi noul președinte al SUA? Sondajele dau un favorit clar
Este extrem de puțin probabil ca unul dintre ei să reușească performanța de a-l „detrona” pe președintele în funcție.
Ultimul candidat cu șanse în alegerile preliminare împotriva unui președinte în funcție a fost Ronald Reagan, în alegerile din 1976. Atunci, el a candidat împotriva lui Gerald Ford, ajuns accidental în funcția de președinte după demisia lui Richard Nixon. Deși a pierdut în fața lui Ford, Reagan a ajuns să câștige el însuși nominalizarea în 1980 și alegerile generale împotriva democratului Jimmy Carter.
Citeşte şi: Biden: „Trump reprezintă un extremism care ameninţă bazele republicii noastre”
Marianne Williamson a mai candidat și în 2016, însă nu a reușit să se numere nici atunci printre candidații cu șanse. De această dată, însă, ea și-a modificat semnificativ platforma și merge pe atragerea votanților care susțin politicile senatorului Bernie Sanders.
Deși platforma ei este mult mai compatibilă cu a senatorului de Vermont, el a ales să-l susțină din nou pe Joe Biden în acest ciclu electoral.
Williamson este cunoscută ca autoare de cărți motivaționale și susține principalele politici ale progresiștilor americani – creșterea salariului minim, crearea unui sistem universal de sănătate pe model european, un sistem educațional de studii superioare gratuit. Ea și-a anunțat candidatura în martie.
Robert Kennedy Jr., conspiraționist convins și activist anti-vaccin, și-a anunțat candidatura recent. Parte a dinastiei politice fondată de președintele John F. Kennedy (1961-1963), asasinat în funcție în noiembrie 1963, Robert Kennedy speră că se va putea folosi de notorietatea numelui său pentru a se lansa în campania pentru alegerile preliminare.
El este fiul senatorului Robert F. Kennedy, la rândul său asasinat în 1968 în timpul unei campanii prezidențiale. Kennedy a fost dat afară de pe Youtube și Instagram pentru că răspândea informații false despre vaccinuri și despre pandemia de Covid-19.
Republicanii speră că anul 2024 va fi din nou anul lor, după ce au pierdut președinția în 2020 după doar un mandat. Ei vor vrea să profite de slăbiciunile pe care le are președintele în funcție, inclusiv vârsta înaintată și cotele mari de nepopularitate din sondaje.
Până acum, și-au anunțat candidaturile Donald Trump, Ron DeSantis, Nikki Haley, Asa Hutchinson, Tim Scott. Mike Pence, potrivit Digi24.