Trump a prezentat planul pentru pace pentru Orientul Mijlociu, salutat de Israel

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.01.2020 - 09:45
Foto: Today News Africa

Președintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit marți planul de pace pentru Orientul Mijlociu, salutat de către Israel ca fiind ”istoric”, dar respins în avans de către palestinieni, relatează AFP.

SHARE

Președintele Statelor Unite a făcut anunțul însoțit de către premierul Benjamin Netanyahu, prietenul său bun, pe care l-a primit luni în Biroul Oval.

Planul prevede o soluţie cu două state pentru conflictul care are loc de mai multe decenii. Statul palestinian va avea capitala în Ierusalimul de Est, într-o zonă care va fi separată de cea mai mare parte a oraşului de o barieră militară israeliană.

Palestinienii resping orice propunere în care capitala nu se va afla în tot Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi înconjurat de zid şi numeroase locuri sfinte pentru musulmani, evrei şi creştini.

Planul propune înfiinţarea capitalei palestiniene într-o zonă urbană la nord şi est de un perete de beton construit de Israel prin Ierusalimul de Est în urmă cu peste un deceniu, în timpul unei revolte palestiniene.

”Această barieră fizică ar trebui să rămână şi să servească drept graniţă între capitalele celor două părţi”, arată documentul.

”Cred că (acest plan) are șanse” să promoveze pacea, potrivit lui Trump.

Potrivit oficialilor palestinieni, președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas a refuzat oferta de dialog a liderului american și consideră planul său ”deja mort”.

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut apel la comunitatea internațională să boicoteze proiectul, despre care spune că este contrar dreptului internațional.

”Acesta nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că inițiativa vizează protejarea lui ”Trump de destituire” și pe ”Netanyahu de închisoare”.

Acesta arată optimism, în ciuda unui ”nu” categoric din partea Autorității Palestiniene, care spune că Washington nu mai are credibilitatea necesară pentru a acționa ca mediator, după o serie de acte favorabile Israelului.

Proiectul american a fost respins de asemenea și de către Hamas, care controlează Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori geografic separați de către Cisiordania, unde autoritatea lui Mahmoud Abbas este limitată.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -