Trump trimite nave de război în coasta Chinei. Primele nave au traversat Strâmtoarea Taiwan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.02.2025 - 10:00
Trump trimite nave de război în coasta Chinei. Primele nave au traversat Strâmtoarea Taiwan - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Trump trimite nave de război în coasta Chinei. Primele nave au traversat Strâmtoarea Taiwan - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cresc tensiunile între Statele Unite și China după ce două nave ale marinei SUA au efectuat un tranzit prin Strâmtoarea Taiwan în perioada 10-12 februarie, în prima astfel de misiune de la preluarea mandatului lui Trump.

SHARE

Statele Unite și China sunt „la cuțite” după ce în perioada 10-12 februarie două nave ale marinei SUA au efectuat un tranzit prin Strâmtoarea Taiwan. Aceasta fiind  prima astfel de misiune de la preluarea mandatului de către președintele Donald Trump.

Citește și: Dacă Taiwan va fi atacat de China, SUA va arunca în luptă mii de drone. Aeriene, navale sau terestre

Incursiunea navelor de război americane au atras reacția vehementă a Chinei, care a acuzat Washingtonul că alimentează tensiunile regionale și pune în pericol securitatea din regiune.

Marina SUA a precizat că navele implicate au fost distrugătorul USS Ralph Johnson, din clasa Arleigh Burke, și nava de cercetare USNS Bowditch, din clasa Pathfinder, potrivit Reuters.

Trump trimite nave de război în coasta Chinei

Acestea au traversat strâmtoarea printr-un coridor situat în afara apelor teritoriale ale oricărui stat de coastă.

„Toate națiunile se bucură de libertatea de navigație, de survol și de alte utilizări legale ale mării la nivel internațional”, a declarat comandantul Matthew Comer, purtător de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific al armatei SUA.

Sursa foto: Profimedia images - caracter ilustrativ

Citește și: China blocheza navele de război al SUA să ajute Taiwanul. A adus zeci de distrugătoare

China a reacționat prompt, trimițând forțe militare pentru a supraveghea navele americane. Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a avertizat că „acțiunea SUA trimite semnale greșite și crește riscurile de securitate”.

Taiwan, punct nevralgic în relațiile SUA-China

Beijingul consideră Taiwanul o problemă esențială în politica sa externă și a criticat frecvent Washingtonul pentru sprijinul acordat insulei.

Purtătoarea de cuvânt a Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwanul, Zhu Fenglian, a declarat că „Statele Unite ar trebui să acționeze cu prudență” și că Beijingul „nu va permite nicio interferență externă”.

Sursa foto: Profimedia images

Tensiunile diplomatice au fost amplificate și de o declarație comună emisă după întâlnirea dintre Donald Trump și premierul Japoniei, Shigeru Ishiba.

Documentul a menționat necesitatea „menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan” și a susținut „participarea semnificativă a Taiwanului la organizațiile internaționale”, provocând nemulțumirea Chinei.

Activitate militară intensă în Strâmtoarea Taiwan

Autoritățile din Taiwan au confirmat că au monitorizat tranzitul navelor americane, dar au precizat că „situația este normală”.

De asemenea, Ministerul Apărării din Taipei a raportat că, miercuri, au fost detectate 30 de aeronave militare și șapte nave de război chineze în apropierea insulei, în cadrul unei campanii de presiune desfășurate de Beijing.

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a reafirmat poziția guvernului său, susținând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei, respingând astfel pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te