Trump întoarce armele contra lui Putin. Înarmează Ucraina și impune Rusiei sancțiuni devastatoare.
Un acord SUA-Ucraina acoperă 57 de minerale rare, iar acesta menționează asistența militară americană acordată Kievului, deși mai multe aspecte rămân nespecificate în document.
Ucraina va contribui la un fond comun creat de cele două țări folosind venituri din vânzarea de licențe și redevențe din extracția acestor minerale, iar SUA își va crește contribuția prin vânzarea de arme.
Trump întoarce armele contra lui Putin. Înarmează Ucraina și impune Rusiei sancțiuni devastatoare
Acordul semnat între Ucraina și SUA privind mineralele rare și alte resurse prevede Următoarele: Acordul respectă Constituția Ucrainei; SUA oferă bani și asistență - în special, apărare aeriană și tehnologie; Proprietatea națională este protejată. Nu se produc modificări în procesele de privatizare; Fondul este completat cu licențe noi, nu cu cele existente; Banii merg doar către proiecte din Ucraina - minerit, infrastructură, procesare; Nu se aplică obligații de datorie Ucrainei; Profiturile nu sunt retrase timp de 10 ani, ci sunt investite doar în reconstrucție. SUA ajută la atragerea investițiilor și a tehnologiei.
Resursele ce vor fi exploatate în comun sunt următoarele: aluminiu, antimoniu, arsenic, baritină, beriliu, bismut, ceriu, cesiu, crom, cobalt, cupru, disprosiu, erbiu, europiu, fluor, fluorină, gadoliniu, galiu, germaniu, aur, grafit, hafniu, holmiu, indiu, iridiu, lantan, litiu, lutețiu, magneziu, mangan, neodim, nichel, niobiu, paladiu, platină, potasiu, praseodim, rodiu, rubidiu, ruteniu, samariu, scandiu, tantal, telur, terbiu, tuliu, staniu, titan, tungsten, uraniu, vanadiu, yterbiu, ytriu, zinc, zirconiu, petrol și gaze naturale.
SUA dau arme Ucrainei și pun presiune pe Putin
Exploatarea conform acordului se aplică numai noilor zăcăminte pentru care Ucraina va emite licențe după intrarea în vigoare a documentului. Lista poate fi extinsă numai cu acordul ambelor părți, potrivit European Pravda.
Ucraina va contribui la fondul comun folosind venituri din vânzarea de licențe și redevențe din extracția acestor minerale, dar își păstrează dreptul de a face transferuri suplimentare către fond.
Contribuția SUA va include, printre altele, noi livrări de arme către Forțele Armate Ucrainene.
Acordul prevede că, în cazul în care guvernul SUA oferă Ucrainei asistență militară nouă sub orice formă, inclusiv transferuri de sisteme de armament, muniție, tehnologie sau instruire, contribuția de capital a SUA va fi considerată majorată cu valoarea estimată a asistenței respective.
Trump consideră acum că, dacă Rusia va învinge Ucraina, vina va cădea asupra lui, așa că s-a hotărât să nu oprească ajutorul militar și economic acordat Kievului, potrivit The Times.
SUA pregătesc tarife de 500% pentru Rusia
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că noul acord privind resursele naturale semnalează Rusiei că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă.
Acest parteneriat demonstrează dedicarea ambelor națiuni față de redresarea și securitatea pe termen lung a Ucrainei.
„Nicio țară sau individ care a sprijinit mașina militară a Rusiei nu va beneficia de reconstrucția Ucrainei”, a precizat Bessent.
❗️🇺🇸U.S. Treasury Secretary Scott Bessent: The new natural resources agreement signals to Russia that the Trump Administration is committed to a peace process centered on a free, sovereign, and prosperous Ukraine. This partnership shows both nations' dedication to Ukraine's… pic.twitter.com/a95HdIOV4g
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) May 1, 2025
Senatorul republican Lindsey Graham anunță presiuni uriașe asupra Kremlinului dacă se opune negocierilor de pace.
„Sancțiuni devastatoare împotriva Federației Ruse și tarife vamale de 500% pentru aliații săi dacă Putin nu începe negocieri serioase privind un armistițiu în Ucraina. Senatul SUA susține proiectul de lege”, a declarat Graham.
Presa afiliată Kremlinului acuză acum Administrația Trump că vrea să „separe Rusia de China, așa cum a făcut anterior de Europa, după care va părăsi conflictul, concentrându-și eforturile pe sarcini mai profitabile.
„În urma lui Trump, UE poate cumpăra arme pentru Forțele Armate Ucrainene din SUA pe bani, care vor fi fabricate din minerale rusești și ucrainene cu ajutorul resurselor energetice rusești”, scriu analiștii militari ruși pe Telegram.
Trump aprobă primul transport de arme către Kiev, în valoare de 50 de milioane de dolari
Administrația președintelui american Donald Trump a aprobat primul export de arme către Ucraina în valoare de 50 de milioane de dolari prin vânzări comerciale directe, potrivit Kyiv Post, citând surse din cercurile diplomatice.
O notificare privind unda verde pentru exporturile de produse de apărare către Ucraina a fost trimisă miercuri Congresului.
Citește și: SUA nu mai finanțează aliații NATO. Sprijină doar câțiva din Europa de Est. Nu și România
Livrările vor fi efectuate prin intermediul programului de Defense Contracting Services (DCS), care implică contracte între entități străine și companii americane care au primit o licență de a exporta bunuri și servicii legate de apărare.
Această autorizație este prima de acest fel de la revenirea lui Trump la Casa Albă.
Citește și: Agenții ruși care au interferat în alegeri trec la sabotaje în industria apărării. Activi în România
Publicația menționează că, între 2015 și 2023, Statele Unite au permis în mod discret exportul continuu de produse și servicii de apărare către Ucraina, în valoare totală de peste 1,6 miliarde de dolari, prin intermediul Defense Contracting Services (DCS).
„Toate tranzacțiile DCS sunt efectuate în mod discret; nu sunt anunțate public, precum vânzările militare străine”, a declarat Colby Badwar, analist de securitate la grupul de cercetare Tochnyi.
El apreciază că vânzarea de arme americane continuă, în ciuda tuturor predicțiilor conform cărora Trump ar opri complet astfel de livrări către Ucraina.
Notificarea privind licența pentru vânzarea de 50 de milioane de dolari sau mai mult, raportată pentru prima dată de Kyiv Post, a fost înaintată Congresului în temeiul Legii privind controlul exporturilor de arme - o lege care autorizează președinții SUA să reglementeze importul și exportul de bunuri și servicii legate de apărare.
Vânzarea propusă acoperă exportul de produse de apărare, inclusiv date tehnice, și servicii de apărare către Ucraina.