Aceşti oficiali, dintre care unii au făcut parte din eşalonul înalt al administraţiei Bish, au spus că au sperat că înfrângerea lui Trump îi va face pe liderii partidului să se îndepărteze de fostul preşedinte şi să denunţe acuzaţiile fără fundament ale acestuia că alegerile prezidenţiale din noiembrie au fost furate.
Dar, cum majoritatea republicanilor rămân alături de Trump, oficialii au spus că nu mai recunosc partidul din care fac parte. Unii s-ar retras din partid, alţii iau o pauză, iar câţiva s-au înregistrat ca independenţi, au spus o duzină de foşti oficiali ai administraţiei Bush.
”Partidul republican aşa cum îl ştiam nu mai există. L-aş numi cultul lui Trump ", a declarat Jimmy Gurulé, care a fost subsecretar al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare în administraţia Bush, informează news.ro.
Kristopher Purcell, care a lucrat în biroul de comunicare al Casei Albe Bush timp de şase ani, a declarat că aproximativ 60 până la 70 de foşti oficiali Bush au decis să părăsească partidul sau întrerup legăturile cu acesta, din conversaţiile pe care le-a purtat.
”Numărul creşte în fiecare zi”, a spus Purcell. Dezertarea lor faţă de Partidul Republican după o viaţă în slujba acestuia pentru mulţi dintre ei este un alt semn clar al modului în care conflictul intern din partid, legat de Trump şi moştenirea acestuia, fracturează partidul.
Partidul este în prezent prins între republicanii moderaţi dezamăgiţi şi independenţi dezgustaţi de controlul pe care Trump îl mai are asupra oficialilor aleşi şi baza loială a lui Trump.
Fără sprijinul entuziast al ambelor grupuri, partidul va avea dificultăţi să câştige alegerile naţionale viitoare, potrivit sondajelor, oficialilor republicani şi strategilor.
Mai mult de jumătate dintre republicanii din Congres - opt senatori şi 139 de reprezentanţi ai Camerei - au votat pentru blocarea certificării alegerilor la doar câteva ore după asediul de la Capitol. Majoritatea senatorilor republicani au indicat, de asemenea, că nu vor susţine punerea sub acuzare a lui Trump, făcând aproape sigur că fostul preşedinte nu va fi condamnat în procesul său din Senat.
Trump a fost pus sub acuzare, pe 13 ianuarie, de către Camera Reprezentanţilor condusă de democraţi, pentru ”incitare la insurecţie”, fiind singurul preşedinte care a fost pus sub acuzare de două ori.