Miniștrii țărilor baltice ai apărării au avertizat că o încetare a focului în Ucraina ar crește dramatic amenințarea la adresa securității în regiunea lor.
Trei țări europene se tem că vor fi invadate de Putin. „România și Polonia nu se vor implica”
Estonia, Letonia și Lituania sunt îngrijorate că Moscova nu se va opri în Ucraina după ce administrația Trump va încheia un acord de încetare a focului. Țările baltice subliniază că Kremlinul a prezentat deja planuri de creștere a producției militare și de desfășurare de trupe suplimentare de-a lungul frontierelor lor, arată presa din Ucraina.
„Înțelegem cu toții că, atunci când războiul din Ucraina va fi oprit, Rusia își va redisloca forțele foarte rapid. Acest lucru înseamnă că nivelul amenințării va crește, de asemenea, semnificativ foarte repede”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, într-un interviu acordat publicației.
Citește și: Trump și riscurile proliferării nucleare: Aliații SUA își pierd încrederea în umbrela nucleară
Omologul său lituanian, Dovilė Šakalienė, a făcut declarații similare în timp ce se afla în Marea Britanie la începutul acestei săptămâni.
„Să nu ne amăgim că Rusia va fi terminată după Ucraina. Rusia va folosi această perioadă de după încetarea focului pentru a-și accelera consolidarea militară. Ei au deja o armată uriașă, testată în luptă, care va deveni și mai mare”, a spus ea.
Sfârșitul războiului este începutul altui război
O încetare a ostilităților ar oferi Rusiei șansa de a construi o armată de 1,5 milioane de oameni și de a adăuga un corp de armată complet nou în nord, dublând numărul de trupe din apropierea Finlandei și a statelor baltice. Pevkur a remarcat că din cei 600 000 de soldați ruși aflați în prezent în Ucraina, 300 000 ar fi probabil redistribuiți.
„Acești oameni nu se vor întoarce în diferite părți ale Rusiei pentru a culege porumb sau a face altceva, deoarece salariul pe care îl primesc în armată este de cinci până la zece ori mai mare decât cel pe care l-ar putea primi în orașul lor natal”, a estimat ministrul.
Țările baltice sunt îngrijorate în special de exercițiul militar de amploare Zapad, care va avea loc în această toamnă în apropierea granițelor lor din Rusia și Belarus. Exercițiul, organizat la fiecare patru ani, simulează un conflict cu țările NATO și implică zeci de mii de soldați, tancuri, avioane și artilerie.
România și Polonia nu se vor implica în război
Pevkur și Šakalienė au avertizat, de asemenea, împotriva redistribuirii oricăror trupe NATO din țările lor pentru a forma o așa-numită „forță de garanție” europeană care ar fi trimisă în Ucraina ca mijloc de a descuraja Rusia să atace din nou.
Citește și: Avertismenul lui Putin. Un nou război în Europa: „Trump vorbește serios despre anexarea Groenlandei”
Țările de pe flancul estic al NATO, inclusiv Polonia și România, au declarat că nu se pot angaja să trimită trupe în Ucraina în detrimentul propriei lor securități. Estonia s-a opus, de asemenea, planurilor Regatului Unit de redistribuire a trupelor britanice în Ucraina pentru a apăra statele baltice.
Trebuie remarcat faptul că o nouă evaluare a Serviciului Federal de Informații (BND) și a forțelor armate germane arată că Rusia se vede într-un conflict sistemic cu Occidentul și se pregătește pentru un război major cu NATO.
Reamintim că secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a promis recent lui Putin un răspuns devastator în cazul unui atac asupra Poloniei sau a oricărui alt stat membru NATO.