Românii acționau și în California de Nord, a declarat joi procurorul american Ismail Ramsey.
Conturile de transfer electronic de beneficii, cunoscute și sub denumirea de EBT, permit rezidenților cu venituri mici din California acces la alimente și numerar dacă se încadrează în condiții.
Trei români s-au specializat în furturi cu carduri clonate. Cum au reușit americanii să îi prindă?
Cei trei inculpați -- Petricia Moșneagu, 44 de ani, Ionuț Sopirla, 38 de ani și Virgil Tudorascu, 42 de ani, ar fi sustras informații EBT și le-au folosit pentru a efectua retrageri frauduloase de numerar de la bancomate.
Procurorii susțin că victimele acestor furturi sunt în mare parte familii cu venituri mici, care depind de EBT pentru a cumpăra alimente și alte bunuri de uz casnic.
Citește și: Un condamnat la închisoare alături de Radu Mazăre face lumină pe pârtiile de schi din Poiana Brașov
Trio-ul este acuzat că folosește carduri EBT „clonate” create din informații culese din bazele de date ale deținătorilor de cont la bancomate sau terminale de la punctele de vânzare.
Riscă ani grei de închisoare
Dispozitivele de skimming înregistrează informațiile despre presupusele conturi ale victimei pe benzile magnetice și își înregistrează codurile PIN prin suprapuneri de tastatură, au spus procurorii.
Odată citite, informațiile respective sunt apoi încărcate pe un card de debit gol sau reutilizat. Inculpații le-ar fi folosit pentru a retrage numerar și pentru a face achiziții.
Citește și: "Fetele Manson". Tinere, frumoase cu o minte diabolică. Crimele lor, inspirate de un ucigaș legendar
Dacă va fi condamnat în instanța federală din Oakland, fiecare inculpat riscă până la zece ani de închisoare.
Moșneagu, Sopirla și Tudorascu sunt programați să se prezinte din nou în instanță miercuri pentru un termen de reținere.
Departamentul de Justiție al SUA estimează că peste 22 de milioane de dolari au fost furate de la beneficiarii de carduri EBT victime în întreg statul numai în perioada ianuarie-martie a acestui an.