ALEGERI PREZIDENȚIALE SUA - Toți oamenii președintelui Trump anchetați și condamnați

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 06.11.2020 - 14:06
Roger Stone - Foto: Getty Images

Procurorul special Robert Muller a pus sub acuzare 8 cetățeni ​​
americani, printre care apropiați ai liderului de la Casa Albă, 
13 cetățeni ruși, trei companii din această țară și 12 ofițeri GRU.

SHARE

Oameni din apropierea președintelui SUA Donald Trump au fost implicați în afaceri necurate sau au săvârșit infracțiuni, pentru care au primit condamnări cu închisoarea. Ei au fost puși sub acuzare de procurorul special Robert Mueller, în ancheta privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 („Russiagate“).

Procurorul special Robert Mueller a finalizat rechizitoriul referitor la Rusia pe 22 martie 2019. Ancheta a durat aproape doi ani.

Comisia Mueller a încercat să demonstreze dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a colaborat cu Moscova pentru a înclina balanța în cursa prezidențială în favoarea actualului președinte al SUA.

Procurorii săi nu au găsit probe directe că Trump ar fi complotat în acest sens cu Moscova și nici că ar fi obstrucționat justiția.

Echipa lui Mueller a acuzat de săvârșirea unor infracțiuni federale 8 cetățeni ​​americani, afiliați ai campaniei sau administrației lui Trump, 13 cetățeni ruși, 12 ofițeri de informații ruși și trei companii rusești.

Roger Stone, prietenul și consilierul informal al lui Trump

Pe 20 februarie a.c, un judecător federal l-a condamnat pe Roger Stone la 40 de luni de închisoare,  cu patru ani de probă după executarea pedepsei, la efectuarea a 250 de ore de muncă în folosul comunității și la plata unei amenzi de 20.000 de dolari.

Roger Stone - Foto: Getty Images

O curte federală din Washington DC l-a condamnat pe Stone, în data de 15 noiembrie 2019, pentru că a dat declarații false, a încercat să influențeze martorii și a obstrucționat justiția.

Concret, Stone a fost găsit vinovat pentru că a mințit Congresul, respectiv Comitetul de informații al Camerei Reprezentanților, cu privire la comunicările sale cu persoane afiliate WikiLeaks.

În calitate de consilier informal al lui Trump în timpul campaniei electorale din 2016, Stone a postat mai multe mesaje pe Twitter care au ridicat suspiciuni că știa despre planurile WikiLeaks de a publica e-mailurile piratate ale Partidului Democrat, după ce serverele Convenției Democrate au fost sparte.

Michael Cohen, fostul avocat personal al președintelui

Fostul avocat personal și „mâna dreaptă“ a lui Donald Trump, Michael Cohen a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru fraudă și mărturie mincinoasă.

În timpul procesului, Cohen a pledat vinovat față de cinci acuzații de evaziune fiscală, una de fraudă bancară, una de încălcare a legislației corporațiilor, una de contribuție ilegală la finanțarea campaniei Trump, infracțiune despre care a susținut că a săvârșit-o la „indicațiile“ lui Trump.

De asemenea, a mințit Congresul SUA în legătură cu intenția organizației Trump de a construi un turn la Moscova. Cohen a pretins că nu și-a amintit ce răspuns a dat Guvernul rus cu privire la această chestiune, dar și că nu s-a oferit niciodată să călătorească în Rusia.

Probele din dosar au concluzionat că Michael Cohen a contribuit la efectuarea unor plăți către două femei, care au susținut că au avut relații intime cu Donald Trump, în schimbul tăcerii acestora, pe perioada campaniei electorale.

Paul Manafort, fostul manager de campanie

Fostul președinte al campaniei Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat pentru opt acuzații de fraudă bancară și fiscală. A fost condamnat în total la 73 de luni de închisoare.

A pledat vinovat față de acuzațiile de conspirație pentru obstrucționarea justiției și conspirație împotriva SUA. A încheiat un acord de cooperare cu ancheta lui Mueller în legătură cu o serie de acuzații separate de spălare a banilor și neînregistrare ca agent străin. În total, Manafort s-a confruntat cu 18 capete de acuzare, dar a reușit să scape de 10 dintre ele.

Paul Manafort - Foto: Getty Images

În august 2016, Paul Manafort a fost nevoit să renunțe la funcția de șef al campaniei lui Trump, din cauza legăturilor sale cu oligarhii ruși și eforturile sale de lobby în străinătate.

El a fost acuzat că a comis o serie de infracțiuni în timp ce lucra ca lobbyist neînregistrat în SUA pentru guvernul ucrainean și avea interese da afaceri pro-Rusia, începând cu 2006.

Rusul Konstantin Kilimnik, mâna dreaptă a lui Manafort

Procurorul special Robert Mueller l-a acuzat pe Konstantin Kilimnik, „mâna dreaptă“ a lui Paul Manafort, de influențarea martorilor, într-un dosar de obstrucționare a justiției și conspirație cu acest scop.

O investigație separată a fost inițiată împotriva lui Kilimnik, prilej cu care a fost verificată activitatea sa - și a altor parteneri de afaceri ai săi, inclusiv Paul Manafort -, de consultanță politică și lobby, care i-a legat de oligarhi ruși proeminenți.

Mueller a declarat că Kilimnik are legături puternice cu serviciile secrete rusești și că a fost în contact cu personalități de top din echipa de campanie a lui Trump din 2016.

Sam Patten, lobbyist republican

Sam Patten și-a recunoscut vinovăția, la scurt timp după ce procurorii din Washington, nu cei din Comisia Mueller, l-au acuzat că a efectuat activități de lobby și consultanță în Statele Unite și Ucraina, dar nu s-a înregistrat ca agent străin, conform regulilor Departamentului de Justiție al SUA.

Patten a lucrat pentru mai multe partide pro-ruse din Ucraina. El a ajutat mai mulți oligarhi ucraineni să cheltuiască suma de 50.000 de dolari pentru achiziția ilegală de bilete la evenimentul de inaugurare a președinției lui Donald Trump, din ianuarie 2017.

Sam Patten a avut legături cu Paul Manafort și Konstantin Kilminik, cât și cu celebra firmă Cambridge Analytica.

Rick Gates, partener de afaceri al lui Manafort

Rick Gates a fost adjunct al lui Paul Manafort, șeful de campanie al prezidențiabilului Donald Trump.

În octombrie 2017, a fost pus sub acuzare împreună cu Paul Manafort pentru 12 capete de acuzare, inclusiv conspirație împotriva SUA,  declarații false și omisiunea de a raporta situația conturilor bancare și financiare din străinătate. A pledat vinovat.

A încheiat un acord cu Comisia Mueller pledând vinovat pentru mărturie mincinoasă și conspirație. El a devenit martor cooperant în cadrul anchetei.

A mărturisit comiterea unor infracțiuni împreună cu Paul Manafort, dar și faptul că a furat milioane de dolari de la partenerul său de afaceri  pentru a-și finanța o aventură extraconjugală.

George Papadopoulos, fost consilier de campanie al echipei Trump

George Papadopoulos (30 de ani) a pledat vinovat că a mințit FBI-ul în legătură cu contactele sale cu Rusia.

Potrivit probelor administrate de anchetatori, Papadopoulos a făcut cel puțin șase încercări de a stabili o întâlnire între membri ai campaniei Trump și reprezentanții ruși, pe parcursul campaniei prezidențiale din 2016.

George Papadopoulos - Foto: Getty Images

El a fost arestat pe 5 octombrie 2017 și, ulterior, a cooperat cu echipa lui Mueller. În februarie a.c., Papadopoulos a executat o condamnare de 14 zile de închisoare pentru că a mințit FBI-ul. Procurorul special Robert Mueller a cerut ca George Papadopoulos să fie condamnat la șase luni de închisoare.

Michael Flynn, fost consilier de securitate națională la Casa Albă

Michael Flynn, fostul consilier de securitate națională al președintelui Donald Trump, aflat luni de zile în centrul anchetei Mueller, este cel mai înalt demnitar pus sub acuzare până în prezent.

La 1 decembrie 2017, Flynn a pledat vinovat că a mințit FBI-ul cu privire la conversațiile sale, din decembrie 2016, cu ambasadorul Rusiei în SUA la acea vreme, Sergey Kislyak.

Un rechizitoriu al Comisiei Mueller a susținut că Flynn „a declarat în mod fals“, pe 29 decembrie 2016, că nu i-a cerut lui Kislyak „să se abțină de la escaladarea situației, după sancțiunile pe care Statele Unite le-a impus Rusiei în aceeași zi“. De asemenea, Flynn nu și-ar fi amintit că Kislyak „i-a spus ulterior că Rusia a ales să-și modereze răspunsul la aceste sancțiuni ca urmare a cererii sale“.

Michael Flynn - Foto: Getty Images

Donald Trump l-a concediat pe Michael Flynn în februarie 2016, invocând „erodarea încrederii“. Asta după ce fostul consilier pentru securitate națională l-a mințit pe vicepreședinteleMike Pence în legătură cu interacțiunile sale cu Kislyak.

Michael Flynn a fost în funcție doar 25 de zile. Pe 7 mai 2020, Departamentul de Justiție al SUA a solicitat unui judecător federal, iar acesta a acceptat fără rețineri, să aprobe renunțarea la toate acuzațiile aduse împotriva sa.

Timp de trei ani, Michael Flynn a fost hărțuit fără milă de sistemul de justiție american, în special de FBI, care l-a anchetat în dosarul imixtiunii Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pentru conspirație în vederea răpirii lui Fetullah Gulen, clericul vânat de Recep Tayyip Erdogan.

Fiul său a fost anchetat abuziv, la fel și partenerul său de afaceri. După ce o serie de ilegalități au ieșit la suprafață, Flynn și-a retras acordul de vinovăție încheiat cu anchetatorii săi.

Evgheni Prigozin, finanțatorul fabricii de troli a Rusiei

Ancheta Procurorului special Robert Mueller i-a mai pus sub acuzare pe 13 cetățeni ruși și trei companii, sub acuzația de amestec în sistemul politic american. Printre cei 13 s-a numărat Evgheni Prigozin, om de afaceri proeminent și asociat al președintelui Vladimir Putin, care a ajutat la finanțarea Agenției de Cercetare pe Internet (IRA), celebra fabrică de trolli a Rusiei. IRA a semănat discordie politică în timpul alegerilor din 2016 din SUA, prin răspândirea de știri false și propagandă pro-Trump.

De asemenea, au fost puși sub acuzare 12 ofițeri de informații ruși, pentru spargerea serverelor Comitetului Național Democrat (DNC), înainte de alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. Inculpații sunt agenți ai GRU, serviciul de informații militare al Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te