Topul liderilor mondiali cu cele mai proaste strategii în pandemie. Conduce Daniel Ortega, Nicaragua

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.03.2021 - 22:27
Daniel Ortega și soția, Rosario Murillo/Foto: confidential.com
Daniel Ortega și soția, Rosario Murillo/Foto: confidential.com

O pandemie catastrofală și o guvernare dezastruoasă au cauzat multe decese de Covid-19 care ar fi putut fi evitate, dacă s-ar fi luat măsuri restrictive. Populismul s-a dovedit a fi o comorbiditate periculoasă în pandemie.

SHARE

„Competiția” liderilor cu cele mai proaste strategii este condusă eternul președinte din Nicaragua, Daniel Ortega, alături de soția sa, care e vicepreședinte, Rosario Murillo.

„Dragoste în timpul Covid-19” în Nicaragua

Prima „măsură” a celor doi la știrile alarmante despre răspândirea bolii provocată de noul coronavirus a fost să cheme oamenii în stradă pentru o paradă festivă pe care au numit-o „Dragoste în timpul Covid-19” - o aluzie la opera lui Gabriel García Márquez, „Dragoste în vremea holerei”.

Ortega este aproape la egalitate cu Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, unde sistemul de îngrijire a sănătății este pe punctul de a se prăbuși, iar răspândirea necontrolată a virusului a generat variante care amenință acum alte țări aflate în dificultate.

Citește și

Cum au alimentat Mihai Gâdea, Antena 3 și România TV protestele împotriva restricțiilor

AUR anunţă că protestele „societăţii civile independente” vor continua

 

Bolsonaro i-a concediat pe miniștrii Sănătății care au refuzat să-l susțină în negarea gravității bolii, el mergând pe „o mica gripă”. Chiar după ce s-a infectat, Bolsonaro a cerut brazilienilor să protesteze împotriva măsurilor antivirus impuse de guvern și li s-a alăturat pe străzi.

Președintele Mexicului a respins purtarea măștilor

Un alt președinte care a contractat virusul în timp ce nega existența acestuia este mexicanul Andrés Manuel López Obrador. La început, el i-a sfătuit pe mexicani să „trăiască viața ca de obicei”. Chiar și după ce s-a infectat, a respins cererile de a purta o mască. El a declarat că va purta una când corupția va fi eradicată în Mexic.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile mexicane au publicat un raport care arată că numărul real de cazuri este cu 60 la sută mai mare decât cifra oficială, situând Mexicul alături de Brazilia,ca al doilea stat cu numărul cel mai mare de morți din lume, după SUA.

Președintele Trump a fost și el mult timp în competiție, negând pericolul bolii, dar „s-a redresat” după ce a contractat virusul, fiind salvat de medici care i-au administrat o terapie experimentală.

Lukașenko a prescris vodcă și saună 

Din top nu puteau lipsi dictatorii, precum Alexander Lukașenko, din Belarus, care a descris pandemia ca fiind doar o „psihoză” și a prescris vodcă și saune pentru a o preveni. Lukașenko, care s-a confruntat luni de zile cu proteste în masă după alegerile disputate din vara trecută, a blocat măsurile de bun simț pentru a încetini virusul aproape la fiecare pas.

Ignorând sfaturile sale dezastruoase, oamenii au practicat distanțarea socială, au organizat campanii de crowdfunding pentru a cumpăra provizii pentru spitale și, contribuind la controlul focarelor.

Turkmenistanul a interzis cuvântul „coronavirus”

În Turkmenistan, o altă dictatură post-sovietică, Guvernul a interzis purtării măștii și a oricărei dezbateri despre pandemie. Utilizarea cuvântului „coronavirus” a fost interzisă în mass-media sau în materialele de informare privind sănătatea.

În Cambodgia, unde prim-ministrul Hun Sen deține puterea din 1985 (făcându-l unul dintre cei mai longevivi șefi de guvern din lume), prima mișcare a fost negarea. El a salutat pasagerii vaselor de croazieră evitați de alte țări de teama pandemiei. Treptat, după ce virusul s-a răspândit în țară, a interzis criticile la adresa sa și a dispus arestarea celor care protestau față de lipsa măsurilor.

Președintele tanzanian a murit de Covid, dar e secret de stat

În Africa, un alt populist autoritar, președintele John Magufuli din Tanzania, a respins, de asemenea, existența unei urgențe globale. El le-a spus oamenilor să nu se deranjeze cu măști sau vaccinuri, susținând că trei zile de rugăciune au eradicat virusul în Tanzania. El a susținut că a trimis mostre de fructe la analiză și acestea au testat pozitiv la coronavirus, ridiculizând oamenii de știință.

Magufuli a murit luna aceasta. Autoritățile spun că a murit din cauza complicațiilor cardiace, dar membrii opoziției spun că a murit de Covid-19, un secret ce se voia a fi „de stat”.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te