TInerii de 18 ani pot câștiga un permis pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa. Află cum

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.10.2022 - 12:13
TInerii de 18 ani pot câștiga un permis pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa. Află cum - FOTO: Profimedia

Comisia Europeană a lansat marți runda de înscrieri de toamnă pentru DiscoverEU. 35.000 de tineri vor primi un permis de călătorie de cale ferată cu care vor putea explora Europa.

SHARE

Dacă ai împlinit sau urmează să împlinești 18 ani până la finalul anului 2022, poți beneficia de un permis de călătorie DiscoverEU, finanțat de Comisia Europeană în România.

35.000 de tineri din statele membre UE și cele participante la Erasmus+ vor câștiga în urma unei trageri la sorți un permis prin care vor putea călători gratuit cu trenul prin Europa. Înscrierile sunt deschise până în 25 octombrie, la ora 12.

Ce trebuie să faci pentru a obține permisul de călătorie

Startul înscrierilor în runda de toamnă a fost dat marți, 11 octombrie. DiscoverEU a fost lansat în iunie 2018, iar inițiativa a fost integrată în noul program Erasmus+ 2021-2027, ceea ce înseamnă că pot participa tineri inclusiv din Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un chestionar alcătuit din 5 întrebări și la o întrebare suplimentară.

Câștigătorii, care trebuie să se fi născut în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2004, vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident legal pe termen lung* într-una din următoarele țări: 

          - unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau 
          - una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

* Pentru mai multe informații, a se vedea secțiunea 2. „Solicitanți eligibili”.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024. 

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica Întrebări și răspunsuri (C.13) pentru a afla mai multe.

Nu ai vârsta necesară pentru a te înscrie la această rundă? Nu-ți face griji! Se organizează și alte runde, în primăvara și în toamna fiecărui an, potrivit europa.eu

Ce este DiscoverEU?

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care îți dă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), vei putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Ai la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Ai 18 ani și ești rezident în Uniunea Europeană sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia)? DiscoverEU își oferă șansa de a participa la o experiență de călătorie care îți va permite să descoperi diversitatea Europei, să afli mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și să intri în contact cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU îți permite să îți dezvolți competențe utile pentru viitor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.  

NOU! Începând din 2022, participanții selectați vor primi un card DiscoverEU cu reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare, alimente etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te