Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.
„Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite" în iunie şi „recordurile au fost doborâte cu uşurinţă", a spus Roman Vilfand, citat de agenția France Presse, preluată de Agerpres.
Oficialul a menţionat în special un record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius, amintind că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, acolo se înregistrase un record negativ: -67,8 de grade Celsius.
Din cauza acestor temperaturi, satele din tundră - peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă şi copaci pitici - se confruntă cu mari incendii de pădure.
Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi generând vreme însorită.
Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.
Însă schimbările climatice ameninţă şi permafrostul, un sol permanent îngheţat, care acoperă 65% din suprafaţa Rusiei şi pe care sunt construite numeroase infrastructuri.