Țările în curs de dezvoltare nu vor avea acces larg la vaccinul anti-COVID până în 2023

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 27.01.2021 - 12:21
India are cea mai mare rată a infectărilor cu COVID, după SUA/FOTO: Getty

Programele de vaccinare din China şi India se vor întinde până spre sfârşitul lui 2022, dată fiind dimensiunea uriaşă a populaţiilor acestor state, iar peste 85% dintre ţările sărace nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023, potrivit unui studiu, citat de Reuters.

SHARE

Deşi dezvoltarea rapidă a unor vaccinuri a dat speranţe că se va pune capăt pandemiei ce durează de un an, s-au acumulat şi îngrijorările legate de distribuirea inegală a acestora, cauzată de probleme de producţie şi de acordurile bilaterale ample dintre statele bogate şi fabricanţi.

Noul preşedinte american Joe Biden a afirmat marţi că Statele Unite vizează să-şi asigure 200 milioane de doze suplimentare de la Pfizer-BioNTech şi Moderna până în vară.

În Europa, Comisia de la Bruxelles propune restricţionarea exporturilor de vaccinuri pe fondul frustrărilor provocate de întârzieri în livrarea vaccinului de la AstraZeneca şi de alte probleme.

„Majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023 cel mai devreme”, spune în studiu Agathe Demarais, director al Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare a Economist Intelligence Unit.

„Unele dintre aceste ţări - în special cele mai sărace cu un profil demografic tânăr - ar putea să-şi piardă motivaţia să mai distribuie vaccinuri, mai ales dacă boala s-a răspândit masiv sau costurile asociate se dovedesc prea mari”, adaugă ea.

Este puţin probabil ca majoritatea ţărilor africane să ajungă la acoperire vaccinală amplă mai devreme de începutul lui 2023 iar multe state asiatice vor avea acces larg la vaccinuri spre sfârşitul lui 2022.

Raportul mai atrage atenţia că livrările de vaccinuri prin programul COVAX, sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), s-ar putea derula lent din cauza întârzierilor în livrările către statele bogate şi a infrastructurii precare din ţările în curs de dezvoltare.

Programul COVAX este o schemă globală de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii. Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.