Talibanii cuceresc Faizabad, a noua capitală provincială afgană

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.08.2021 - 14:49
Talibanii cuceresc Faizabad, a noua capitală provincială afgană/FOTO: DW.com

Talibanii au cucerit în noaptea de marţi spre miercuri oraşul Faizabad, în nord-estul extrem al Afganistanului, cea de a noua capitală de provincie, în mai puţin de o săptămână, potrivit unui deputat local, relatează AFP.

SHARE

„Forţele de securitate care luptă împotriva talibanilor de mai multe zile au fost supuse unei presuni puternice noaptea trecută (de marţi spre miercuri)”, declară AFP un deputat din provincia Badakhshan, a cărei capitală este Faizabad, Zabihullah Attiq.

„Ele (forţele de ordine) au părăsit Faizabad şi s-au retras (în districte din aprpiere). Talibanii au cucerit acum oraşul. Cele douătabere au suferit pierderi foarte puternice”, a maianunţat deputatul.

Citește și: Deputatul PSD Ghiță „Luptătorul“, amicul familiei Firea: Macron este un dictator, Armand, o hoață

BIDEN NU-ŞI REGRETĂ DECIZIA DE A RETRAGE TRUPELE AMERICANE DIN AFGANISTAN

Preşedintele american Joe Biden „nu regretă” decizia de a încheia, la sfârşitul acestei luni, retragerea trupelor americane din Afganistan, a anunţat el marţi.

El i-a îndemnat pe afgani să găsească „voinţa de a se bate”.

Citește și: Focul de pe insula Evia (Grecia) nu a atins mănăstirea Sf. David. Pădurea de pini din jur este scrum

„Nu-mi regret decizia”, a subliniat el în faţa presei la Casa Albă.

Ultimii militari americani urmează să părăsească Afganistanul la 31 august şi să pună astfel capăt celui mai îndelungat război american, de 20 de ani.

După ce preşedintele american a anunţat acest termen-limită, în urmă cu aproxmativ o lună, talibanii au continuat să câştige teren.

Ei au cucerit marţi două capitale provinciale afgane - Farah, în vest, şi Pul-e Khumri, în nord, din care civili au fugit în masă.

Afganii „trebuie să aibă voinţa de a se bate” şi ”trebuie să se bată pentru ei înşişi, pentru naţiunea lor”, a îndemnat preşedintele american.

„Noi am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, am antrenat şi echipat (...) peste 300.000 de militari afgani”, a subliniat Joe Biden, care a dat asigurări că americanii îşi vor „reswpecta promisiunea” de a continua să susţină armata afgană în plan logistic şi financiar.

Un purtător de cuvânt al Departamentuluide Stat, Ned Price, a subliniat, la rândul său, marţi, că forţele armate afgane sunt „foarte superioare ca număr” talibanilor şi că ele „pot provoca pierderi mai importante”.

„Această idee că înaintarea talibanilor nu poate fi oprită (...) nu este realitatea de pe teren”, a estimat el.

Talibanii, care înaintează într-un ritm continuu, deţin de-acum controlul asupra a nouă dintre cele 24 de capitale provinciale afgane - inclusiv asupa a şapte dintre cele nouă capitale din nordul ţării, iar confruntări armate sunt în cus în celalte două.

Ei au continuat totodată să strângă laţul în jurul Mazar-i-Sharif, cel mai important oraş din nord,

În cazul în care Mazar-i-Sharif cade, Guvernul afgan nu va mai deţine niciun control asupra întregii acestei regiuni, care se opune feroce, în mod tradiţional, talibanilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te