Talibanii au revendicat vineri capturarea celui de-al doilea oraş al Afganistanului, Kandahar, după ce s-au apropiat de Kabul, unde Statele Unite au decis să redesfăşoare temporar 3.000 de soldaţi, oficial pentru a asigura securitatea evacuării diplomaţilor americani, transmite AFP.
"Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş", a scris pe Twitter un purtător de cuvânt pe un cont oficial al talibanilor.
Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV MApN admite: Eșec al Forțelor Aeriene, care nu au detectat avionul AN-2 ucrainean ilegal
Dacă se confirmă căderea Kandaharului, după cei joi într-o succesiune rapidă au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, în vest, şi Ghazni, la doar 150 km sud-vest de Kabul, atunci doar capitala şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul guvernului afgan.
Trei zile de întâlniri internaţionale organizate la Doha, în Qatar, s-au încheiat joi fără progrese semnificative. Într-o declaraţie comună, Statele Unite, Pakistan, Uniunea Europeană şi China au spus că nu vor recunoaşte niciun guvern care va fi "impus cu forţa" în Afganistan.
Guvernul afgan a pierdut controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul Afganistanului.
În decurs de o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra a 13 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, iar altele ar putea urma.
Potrivit unei surse de securitate, talibanii ar fi cucerit şi Qala-e-Naw, capitala provinciei Badghis.
CITEȘTE ȘI: Experiment: 66 de kilometri de autostradă pe trei benzi, asfaltați în nici patru zile. În Germania
Luptele au afectat puternic populaţia civilă.
Într-o lună au fost ucişi cel puţin 183 de civili, inclusiv copii, în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz.
Mulţi civili s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, unde se prefigurează o gravă criză umanitară. Aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, complet lipsiţi de cele mai elementare mijloace de trai, potrivit Agerpres.