Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.03.2024 - 12:39
Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina - Foto: Picryl/CC0
Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina - Foto: Picryl/CC0

Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina. Miniștrii Apărării francez și german, Sébastien Lecornu și Boris Pistorius, au anunțat progrese majore în colaborările bilaterale.

SHARE

Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina. Miniștrii Apărării francez și german, Sébastien Lecornu și Boris Pistorius, au anunțat progrese majore în colaborările bilaterale în domeniul apărării.

Ambele țări vor începe oficial să dezvolte un nou tanc și să producă echipament militar în Ucraina.

Supertancul pe care vor să-l construiască Germania şi Franţa, pentru Ucraina

Scopul de a explora posibilitatea producerii primului tanc comun franco-german a fost convenit între președintele francez Emmanuel Macron și apoi cancelarul, Angela Merkel, în 2017.

Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp, a rămas îndoielnic dacă sistemul principal de luptă la sol (MGCS - Main Ground Combat System) va fi vreodată realizat, deoarece a rămas blocat într-o fază timpurie de stabilire a domeniului din cauza unor dezacorduri complexe între producători și guverne de ambele părți.

Negocierile cheie privind diviziunea muncii între producătorii francezi și germani și modularitatea rezervorului par a fi soluționate acum.

Citeşte şi: VIDEO Momentul când un vehicul blindat SUA luptă pe viață și pe moarte cu un tanc rus. Cine câștigă?

„Astăzi am realizat o descoperire. Nu este o exagerare să descriem acest lucru ca fiind istoric pentru un proiect ca acesta”, a declarat Pistorius reporterilor, la Berlin, în urma discuțiilor cu omologul său francez, conform Euractiv.

„Am convenit asupra repartizării tuturor sarcinilor pentru acest proiect major”, a adăugat el, refuzând să intre în detaliu despre ce parte va produce ce componente, acest lucru a fost controversat la început.

Diviziunea exactă a muncii va fi făcută publică ca parte a unui memorandum de înțelegere comun, care urmează să fie semnat pe 26 aprilie la Paris, a declarat ministrul. El a indicat că aceasta ar reflecta diviziunea programului comun de luptă-avion FCAS, unde Franța a preluat conducerea.

Citeşte şi: VIDEO Luptă epică între un Abrams al SUA folosit de Ucraina și un tanc rusesc. I-a zburat turela

Cei doi miniștri urmăresc ca militarii lor să elaboreze un document conceptual privind cerințele tehnologice, în timp util pentru următoarea întâlnire bilaterală din septembrie, în Franța.

Într-o declarație anterioară, Lecornu a creditat relația excelentă cu Pistorius de la preluarea mandatului în 2022, pentru acord. Pistorius l-a numit rezultatul colaborării regulate dintre Paris și Berlin și „o chestiune de voință”.

Sistem modular

MGCS este conceput pentru a fi un sistem modular, pentru a înlocui și dezvolta tehnologia de luptă la sol franceză și germană existentă, inclusiv tancurile Leopard și Leclerc.

Pe lângă un tanc de luptă de ultimă generație, acesta va include elemente precum un sistem de apărare împotriva dronelor și arme ghidate.

Pistorius a declarat vineri că un produs final va fi vizibil cel mai devreme până în 2035. Dar întârzierile în începerea proiectului ar putea împinge data producției mai înapoi.

KNDS se mută în Ucraina

Pe baza acordurilor informale dintre Macron și cancelarul Olaf Scholz, de la întâlnirea Triunghiului de la Weimar, de săptămâna trecută, cei doi miniștri au prezentat și un plan concret, pentru începerea producției de echipamente militare, pe pământul ucrainean.

„În această dimineață, Boris și cu mine vrem să anunțăm că KNDS [un conglomerat franco-german de apărare] (…) va deschide o filială în Ucraina”, a spus Lecornu.

El a adăugat că noua fabrică se va concentra pe creșterea expertizei ucrainene și pe producerea de piese de schimb, pentru echipamente și muniții franco-germane terestre.

Va fi şi muniţie

Ucraina s-a luptat să-și reînnoiască aprovizionarea cu muniție, ceea ce i-a limitat sever capacitatea de a evita invazia Rusiei.

Prezența KNDS, care produce și muniție, „va îmbunătăți pe termen lung logistica și fiabilitatea, în ceea ce privește reaprovizionarea”, a spus Lecornu.

Producătorul german de apărare Rheinmetall anunțase deja crearea unui prim joint venture în Ucraina, pentru producția de muniție, la începutul acestui an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te