Summitul de joi dintre liderii Uniunii Europene și cei ai Chinei, desfășurat la Beijing, trebuia să marcheze 50 de ani de relații diplomatice.
Summit UE-China tensionat. Relațiile diplomatice, sfărâmate de presiunea tarifelor lui Trump
În realitate, reuniunea va avea loc pe fundalul unei răciri accentuate a dialogului bilateral, determinată de disputele comerciale, sprijinul Beijingului pentru Rusia și presiunea economică generată de politicile lui Donald Trump, scrie Politico.eu.
„Relațiile dintre UE și China au fost din ce în ce mai tensionate în ultimii șase-șapte ani și nu se îmbunătățesc”, a declarat Noah Barkin, cercetător principal la German Marshall Fund. Acesta a declarat că summitul va evidenția lipsa progreselor în relațiile economice și în atitudinea Chinei față de sprijinul acordat Rusiei.
Trump a dat tonul tensiunilor diplomatice
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, cu o politică agresivă în plan comercial, a forțat Beijingul să se reorienteze, dar în locul unei relaxări a relațiilor, tensiunile cu Bruxelles-ul s-au accentuat.
Tonul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, față de China a devenit tot mai ferm, în încercarea de a păstra un echilibru cu Washingtonul. China a avertizat că nu va accepta niciun acord care i-ar compromite interesele.
O decizie recentă a UE de a include două bănci chineze în pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei a generat reacții virulente din partea Beijingului, care a denunțat măsura ca fiind „flagrantă” și și-a exprimat „puternica nemulțumire și opoziția fermă”.
Deputatul olandez Bart Groothuis consideră că UE este încă prea timidă față de China. El a criticat dur represaliile impuse de Beijing, precum interzicerea achizițiilor publice de dispozitive medicale europene, și a cerut o ripostă fermă:
„Va trebui să ripostați cu accesul la piață”, a spus Groothuis, adăugând că dacă blocul european nu va folosi pârghia de negociere, „este ca și cum cineva te-ar urina în cizmă și tu ai spune: «Ah, ce plăcut și cald»”.
Firmele din UE sunt supuse unor interogatorii intense în China
Printre tensiunile persistente se numără controalele Chinei asupra exporturilor de materii prime esențiale, precum galiul, utilizat în aplicații militare și tehnologii avansate. Europarlamentarii denunță faptul că firmele din UE sunt supuse unor interogatorii intense atunci când solicită autorizații pentru importul acestor materiale strategice.
Șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen - Foto: Profimedia images
Din punct de vedere simbolic, summitul reflectă starea fragilă a relațiilor bilaterale: președintele Xi Jinping a refuzat anterior o vizită la Bruxelles, iar summitul programat inițial pentru două zile a fost restrâns la o singură zi. Întâlnirile se vor concentra pe teme generale geopolitice dimineața, iar pe probleme comerciale și economice în discuțiile cu premierul Li Qiang.
De asemenea, nu este prevăzută o declarație comună, iar Ministerul de Externe al Chinei a confirmat participarea lui Xi Jinping abia cu câteva zile înainte.
În pofida acestor dificultăți, Bruxelles-ul caută alternative și parteneriate strategice. Înainte de sosirea la Beijing, von der Leyen și președintele Consiliului European, António Costa, au făcut o escală la Tokyo pentru lansarea unei alianțe industriale UE-Japonia, menită să contracareze supracapacitatea Chinei și politicile tarifare ale SUA.
Beijingul nu este motivat să facă concesi economice cu UE
Analistul Francesca Ghiretti, de la RAND, susține că Beijingul nu este motivat să facă concesii: „China are puține motive să ofere UE altceva decât câștiguri ușoare, cu efort minim. Se consideră într-o poziție de forță, după ce a obținut o armistițiu temporar cu SUA mai ușor decât se aștepta.”
Summitul UE-China s-ar putea încheia cu un singur rezultat concret: o posibilă comandă pentru avioane de pasageri Airbus. Speranțele pentru un acord comun privind clima sunt, de asemenea, reduse.
Un oficial european a rezumat așteptările modeste ale summitului astfel: „Va fi un succes dacă omologii noștri recunosc și înțeleg preocupările noastre. Apoi, va fi la latitudinea lor să reacționeze.”